mandag den 7. januar 2013

Dansk ledelse i international miljø !

Udstationerede danske ledere viderefører ubevidst en åben virksomhedskultur, der er baseret på tillid, samarbejde og ligeværd. Værdierne fremmer innovation, og det er derfor vigtigt, at lederne bliver bevidste om den rolle, de spiller for udviklingen af virksomheden, fastslår arbejdsmarkedsforsker fra Københavns Universitet i ny ph.d.-afhandling, ifølge ku.dk. »Min undersøgelse viser, at det øger en virksomheds potentiale for innovation, når der er gode muligheder for at dele og udveksle viden internt i og imellem de netværk, der er i virksomheden.« - »Virksomheder, som overvejer at begrænse den åbne ledelsesstil, der kendetegner dansk virksomhedskultur, bør derfor være opmærksomme på, at de risikerer at skade deres innovationsevne på længere sigt,« siger ph.d.-studerende Christina Colclough. I sin ph.d.-afhandling undersøger Christina Colclough fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS), hvad der sker med kulturen i en danskejet multinational industrivirksomhed, når den flytter dele af produktionen ud af Danmark.
Ledelsesstil skaber åben virksomhedskultur
Den undersøgte virksomhed arbejder med industrifremstilling af specialprodukter og er grundlagt i Danmark, men er senere blevet global med aktiviteter i mange lande, blandt andet Polen og Rusland, hvor virksomhederne ofte er strengt hierarkisk opbygget. »I praksis viderefører de udstationerede ledere en virksomhedskultur, der - ligesom i Danmark - er baseret på tillid, samarbejde og ligeværd.«
»De østeuropæiske medarbejdere i undersøgelsen bemærker for eksempel, at de danske ledere står i samme kø i kantinen som dem selv. De lægger også mærke til, at de danske ledere værdsætter og belønner deres initiativer, eksempelvis med udbetaling af lønbonus for gode ideer,« siger Christina Colclough. Det var først, da Christina Colclough spurgte ind til de konkrete eksempler fra medarbejderne, at lederne reflekterede over, at de brød de lokale normer. Det ser hun som et tegn på, at den danske virksomhedskultur er så indgroet i lederne, at de ubevidst fører den videre. ( Jeg har selv erfaret, at dansk åbenhed og tillid kan flytte rigtig meget. At stå i kø med kollegaerne i en kinesisk kantine - At vise sin tvivl eller inviterer til åben debat i en kinesisk ledergruppe - Eller bare hjælpe en indisk medarbejder med at løfte en rulle glasfiber op på en hylde. Alt sammen ting, der først skaber lidt forbløffelse, men senere aftvinger stor respekt )

Ingen kommentarer: