fredag den 31. august 2012

Svært for de unge der måske gerne vil !

Der er ikke meget incitament for de unge til at videreuddanne sig - de unge får flere penge mellem hænderne af at være på kontanthjælp end af at være på SU. Det viser en ny undersøgelse fra tænketanken Kraka. "Vi kan se, at det særligt er de unge under 30 år, som oplever, at deres rådighedsbeløb vokser. Spændet mellem kontanthjælp og SU er stort for de 25-29-årige, og det øger risikoen for frafald på studierne," siger ledende økonom i Kraka Jonas Zielke Schaarup. Beskæftigelses minister Mette Frederiksen (S) afviser dog, at løsningen er lavere ydelser (Her er der virkelig noget der skal styr på......... Kan det bedre betale sig at gå og "fise den af" på kontanthjælp, end at tage en uddannelse, så er det da virkelig sat dårligt op. - Jeg frygter ikke for de stærke ung - De skal nok alligevel springe i den rigtige retning - Men de svage unge, som altid hænger lidt i bremsen, de vil vælge den nemme løsning........... Som netop er den svære løsning for samfundet ! )

torsdag den 30. august 2012

Neil Armstrong var min drømmehelt !

Når jeg tænker tilbage på mit børneværelse, så er det jeg husker tydeligst en stor plakat, som var en kollage af forskellige billeder. En affyringsrampe til en måneraket - Månen, set på ret tæt hold - Et lille måneskib, som stod mellem store krater - En mand på vej ned af en trappe - Og et par andre billeder. Teksten for oven var " Apollo 11" - Teksten for neden var " Neil Amstrong". Jeg har lagt mange aftener i min seng og drømt om at gøre manden efter. At tage til månen - Og udforske alt det ukendte. Jeg drømte om den vidunderlige verden der ventede mig. Og havde slet ikke fantasi nok til at forstille mig det der skulle komme. En ting var sikker. Neil Armstrong var ligesom personificeringen af alt det nye og alt det spændende.
Nu er Neil død. -  Han blev 82 år. -  Mine drømme er ikke døde, men de har fået et betydelig andet indhold. Mere realistisk, og nok også væsentlig mere skeptiske. Jeg kan dog stadig mane den fornemmelse af naivitet - kilden i maven og fascinationen af det ukendt frem, som jeg havde dengang jeg lå i sengen og drømte om fremtiden og Neil Armstrong. 
Og sjov nok, så var det først flere år efter månelandingen at jeg lagde mærke til hans udtalelse: "That's one small step for man, one giant leap for mankind". - Undskyldningen var nok at jeg ikke forstod engelsk dengang - Og jeg ikke forstod meningen i selve sætninmgen

onsdag den 29. august 2012

Når frivillighed bliver et negativt ord !

Man skal være meget opmærksom, såfremt man ønsker at udføre frivilligt arbejde og være på dagpenge. Det er vigtigt at kende grænserne for det frivillige arbejde, for ellers bliver man trukket i dagpengene. Kontorchef i HK's A-kasse, Dennis Rasmussen, udtaler: "Man vurderer, om arbejdet kunne udbydes som lønmodtagerarbejde. For eksempel er der jo nogle, der lever af at være danseinstruktør, men det er netop en af de sager, der er i gråzonen. Sekretariatschef i Frivilligrådet, Terkel Andersen, bakker op: "Gennem en indsats i frivilligt arbejde har man alle muligheder for at styrke sit netværk og udvikle kompetencer. Så vi advokerer fortsat for at få hævet nogle af de barrierer, der er. Men det er svært at få ændret på reglerne, for der er stadig nogen, der ser det som en vej til borgerløn. Vi ser det ikke sådan. Man gør det, fordi man har overskud og lyst til det. Og de arbejdsløse, har et lige så stort ønske om at få et lønnet job," siger han. ( Her tror jeg virkelig vi skal åben op. Der vil være så meget " frivilligt arbejde" som forsvinder, hvis vi begynder at straffe de frivillige. Jeg kunne nævne lektiehjælp - Plejehjemshjælp - græsslåning i den lokale fodboldklub. Vi smadre hele fundamentet for den foreningskultur og usynlige sammenholdskraft der er i det danske samfund )

tirsdag den 28. august 2012

Landmænd og deres dræbermaskiner !

I øjeblikket er der en voldsom trafik af landmænd på landevejen. Høsten er på vej i hus, så det er jo naturlig nok.
Men det som virkelig irriterer mig er den sløset omgang med sikkerheden, som rigtig mange landmænd lægger for dagen. Jeg har set uhyrlige eksempler. Manglende lys - Manglende bremser - Manglende udsyn - Slingrende kørsel og uforsvarlig læsning. ( Se billedet: Vognen slingrede mindst en meter til hver side på grund af dårlig sporing - Og balleren på vognen vippede med i samme takt. Vognen havde ingen lys overhovedet. Og chaufføren kunne ikke se en pind bagud ) - Når man nu tænker på alle de krav der er til lastbil transport. - Der skal ikke meget skæv læs til før reglerne for special transport træder i kraft. Med alle de ekstra foranstaltninger det kræver. - Så er det horribelt at se hvordan landmænd - Den ene gang efter den anden er totalt ligeglad med sine med trafikkanter. At traktor chaufføren også tit taler i telefon, eller har et barn presset ned mellem døren og sædet gør ikke sagen bedre.
Her ville det være på sin plads at give klip i kørekortet. Intentionen i loven om klip i kørekortet er netop at ramme dem, som sætter andres liv i fare. Her er der virkelig noget at tage fat på. Opfordringen kunne være at politiet laver en landsdækkende razzia i høsten 2013. Og allerede nu reklamerer ud om tiltaget. Indsatsen samt de klip det kunne give vil nok fjerne de værste " Farmer-killer" fra landevejen.
.... At arbejdet på landet ligger mellem de aller farligste arbejdspladser, når man taler om arbejdsulykker, behøver jo ikke smitte af på den uskyldige bilist.

mandag den 27. august 2012

Kaj Lykke "Tudefjæs" Majlund

Sjælden har jeg hørt en så elendig ansvars fraskrivelse, som Politimand Kaj Lykke Majlund lavede i TV avisen her til aften.  Der bliver åbenlyst handlet med hårde stoffer (Narko) lige udenfor hans kontor vindue. Og alligevel stiller han op med et tudefjæs der får selv en kriminel til at krumme tæer. 
" I alle mine 30 år i politiet har vi skulle prioriterer vores indsats. Vi vil gerne det hele - men det er jo enormt svært ! - I øjeblikket går vi efter lommetyve og noget underlig miltbrand"

Ja, gu´ er det svært at prioriterer. Det er netop derfor du er placeret på den post, hvor du sidder. Du lyder nærmest som om du har opgivet - og ligger på ryggen med halen mellem benene.

Må jeg anbefale at sætte Kaj Lykke Majlund ud i en patruljevogn. Han kunne helt sikker lære noget om prioritering. Og sæt så en anden - Og langt mere kompetent politimand til at varetage hans job. Det kan KUN BLIVE BEDRE !

Nedtrapning for ældre !


Beskæftigelseministeren vil bruge en milliard kroner på seniorpakker der skal tilgodese de virksomheder der laver bedre arbejdsforhold for deres ældre ansatte. "Arbejdsmiljøet fortjener en mere central placering i den samlede arbejdsmarkedspolitik. Vi har mange arbejdsulykker, vi har rigtig mange arbejdsskader, og der er et stort sygefravær i Danmark. Derfor skal arbejdsmiljøet fylde meget mere", si- ger Mette Frederiksen (S). Hun fortsætter: "Som arbejdsmarkedet fungerer i dag, arbejder man enten på fuldtid, eller også går man på efterløn. Men måske kunne vi indrette arbejdsmarkedet mere smidigt, så vi får en mere gradvis tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Hvis du eksempelvis arbejder i en daginstitution, hvor der er mange tunge løft, er det jo ikke sikkert, at du som 60-årig skal arbejde der, hvor der er flest børn, der skal løftes. Derfor sætter vi helt specifikt 130 millioner kroner af til at udvikle seniorarbejdsmarkedet med det, vi kalder seniorpakker", siger Mette Frederiksen. ( Her var måske den bedste ide. En glidende overgang ville være at foretrække. Ikke bare på den fysiske belastning, men også på den økonomiske side. Så både lønkonto og kroppen kan vende sig til en anden belastning )

Nye sko - Nye negle !

Jeg er så gammel i gårde, at jeg normalt bare køber Asics løbesko - Størrelse 10½ til sommer og 11 til vinterbrug. Gel - Kayano modellen er den foretrukne - Men der kan godt komme en anden model med hjem, hvis de er på super tilbud. 
Det var lige netop det jeg havde gjort sidste gang. Og i denne uge kom de så  frem fra skabet, og ud på landevejen.
Og det kostede så lige 2 negle. Pt. er de bare blå, men om kort tid er de historie. Jeg har prøvet det før - - Flere gange før. Det gør ikke synderlig ondt, men de bliver ømme i en periode, efter at neglen er faldet af. 

lørdag den 25. august 2012

Giv dem nu en chance !


Det er svært for tidligere dømte unge at få job og praktikpladser. Beskæftigelses- og integrations borgmester Anna Mee Allerslev (R) i Københavns Kommune vil derfor rense deres straffeattest for »betingede pletter«. "Lad unge mellem 19 og 30 år slippe med en »betinget plet« på straffeattesten for mindre forseelser og gør den først synlig, hvis den unge begår kriminalitet igen inden for tre år". Sådan lyder hendes opfordring til politikerkollegerne på Slotsholmen. "Medarbejdere, forældre og eksperter fortæller, at et af de største problemer er, at de unge ikke har noget incitament til at droppe kriminaliteten. De kan hverken få en praktikplads eller et job," siger Anna Mee Allerslev. Ifølge borgmesteren betyder det, at pletterne bliver en enorm barriere mod et lovlydigt liv. ( Bevistheden mellem de unge for, hvad konsekvenser er af en plette straffeattest er alt for lille. Og dem der opdager den uhyggelige sandhed er sjælden villig til at dele denne viden med deres kammerater. Derfor vil ovennævnte forslag bane vejen for nogle unge. Dog skal indsatsen ikke stå alene. Der burde laves et undervisnings sæt til folkeskolen, så man kan oplyse de unge mennesker om konsekvensen inden de træder ud på gyngende grund - Og den undervisning bør være en del af pensum for folkeskolen 

fredag den 24. august 2012

Det kan godt betale sig !

Internationale undersøgelser viser, at det er en fordel for virksomheder at investere i et godt arbejdsmiljø. En af undersøgelserne kommer fra ISSA, organisationen for social security og blev fremlagt på en EU-konference i København i juni. Walter Eichendorf som er der er generaldirektør i den tyske sammenslutning af ulykkesforsikringsselskaber, siger "Undersøgelsen viser, at man får 2,2 euro tilbage, hver gang man bruger en. Det er et tal, som man normalt ikke får på nogen som helst investering. Forebyggelse er det, der betaler sig bedst". Per Tybjerg Aldrich, seniorprojektleder i COWI mener, at hovedkonklusionerne også kan overføres til Danmark.

torsdag den 23. august 2012

Sandheden giver et bedre helbred !

Hold igen med at lyve, og få et bedre helbred efter kun et par måneder. Det synes at være læren, man kan drage af de foreløbige resultater i en ny undersøgelse af, hvordan løgne påvirker os. »Vores undersøgelse viser, at antallet af bevidste løgne kan reduceres drastisk, og at et sådant fald markant forbedrer sundheden for folk,« siger psykologiprofessor ved University of Florida, Anita E. Kelly, skriver forskning.no.
Samtidig bliver nære sociale relationer styrket, når man holder sig på sandhedens sti. 110 personer i alderen 18-71 år har været involveret i undersøgelsen. Omkring halvdelen af dem blev instrueret i at holde op med at lyve i en periode på 2,5 måneder. Den anden halvdel, kontrolgruppen, fik ingen særlige instruktioner. Hver uge, mødte forsøgskaninerne op i forskernes laboratorium for at besvare spørgsmål om deres egen sundhed og relationer. Deres svar blev tjekket med en løgnedetektor. (  En anden ting der også gør livet lidt nemmere, er at man sagtens kortælling )an huske sandheden, mens løgnen hele tiden kræver at man husker på den fiktive f

onsdag den 22. august 2012

Har du den rette blodtype !

Risikoen for at få problemer med hjertet afhænger tilsyneladende af, hvilken blodtype du har. En ny undersøgelse af næsten 90.000 amerikanere viser, at deres blodtype afgør, i hvor høj grad de risikerer at få hjertesygdomme. Ved at følge kontrolgruppen i 20 år fandt forskerne ud af, at blodtype A, B og AB giver større risiko for at få dårligt hjerte end blodtype 0, skriver forskning.no.
Mennesker med blodtype AB er specielt udsatte. Ifølge den amerikanske undersøgelse havde de 23% højere risiko for at få hjertesygdomme. Dem med blodtype B havde 11% øget risiko, mens dem med type A havde 5% højere risiko end dem med blodtype 0.  »Vores studier kan kan hjælpe læger til at blive bedre til at forstå, hvem der har risiko for at udvikle hjertesygdomme,« siger Lu Qi fra Harvard School of Public Health, der er leder af forskningsprojektet i en pressemeddelelse.

tirsdag den 21. august 2012

Slut med løn for ingenting !

Nu rammer krisen for alvor de arbejdende danskere. I de seneste overenskomstforhandlinger på flere områder har lønstigningerne været minimale, og konsekvensen er, at seks ud af ti medarbejdere får lavere realløn, fordi deres løn er steget mindre end inflationen. Det viser tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA). "Det, der sker lige nu, er en nødvendig tilpasning. Det er svaret på, at Danmark har tabt konkurrenceevne uafbrudt i 15 år. Det gør, at vi står over for et meget stort reparationsarbejde for at kunne skabe et fundament for ny vækst, øget beskæftigelse og øget velstand i Danmark," siger administrerende direktør i DA, Jørn Neergaard Larsen
( Og lægger man så til, at vi faktisk prøver at presse mere arbejde ud af medarbejderne for den samme løn, så må det være noget der trækker i den rigtige retning. Desværre har sådanne "dobbelt aktioner" det med at blive punkteret af forskellige interesse grupper, som ser mere snævert på sagen - Og derved ikke forstår at vi bliver nød til, i fællesskab at trække os ud af dødvandet. )

mandag den 20. august 2012

Greding og godt og ondt !

På vores vej hjem fra ferie tog vi en overnatning i en lille tysk by (Gredinge) - En meget typisk syd tysk by. Lille og kompakt. Fyldt med brosten - gamle huse og bymure. Alt sammen meget flot vedligeholdt. ( Sådan som man kun ser det i Tyskland ) - Vi var indlogeret på et lokalt Gasthaus, som jeg dog bestemt ikke var imponeret over. For godt nok var bygningen udvendig meget flot. Men indvendig var det en sand rodebutik. Der var placeret så mange nips ting overalt, at det fik udseende af en maskendiser forretning. Rummene virkede mørke og dystre, og der var ikke særlig rent. Væggene var med hessian - Lys manglede på gangene - og der var, på grund af bygningens alder, masse af niveau forskel. Så små trapper over alt. Jeg skulle sove i treide opredning, hvilket var en springmadras på gulvet. Dette sted vil jeg bestemt ikke anbefale til nogen.
Jeg havde dog også en fantastisk god oplevelse i byen. Vi spiste aftensmad i et Gasthaus længere nede af gaden. Maden var ordinær og passede til prisen. Men deres menu kort indeholdt mere end deres retter og drikkevarer. Der var et stamtræ over ejerene af spise stedet.  De var kommet til byen i 1500 tallet som øl bryggere, med servering direkte fra bryggeriet. I 1700 tallet udbyggede de stedet til også at have sovende gæster. Slægten kunne føres direkte op til den ældre dame som serverede madden. Jeg spurgte hende om hun var en af personerne, som var på stamtræet. Hun fortalte stolt om sin plads i familien og viste hvor hun hørte til på stamtræet ( Hun var 81 år ! - Imponerende ) - Stedet kan godt anbefales, selv om maden måske ikke er noget at prale af. Bare det historiske vingesus og fornemmelsen af at besøge noget der ikke bare er en parentes er helt ok.



søndag den 19. august 2012

Alien kometen !


Kometer er is- og klippe-legemer, som bevæger sig i meget langstrakte elliptiske baner om Solen. Men denne komet som er blevet døbt C/2011 L4 (Pan-Starrs) har en bane der er tæt på at være parabolsk.
Det er dermed en åben bane, hvilket vil sige at den muligvis kommer fra det interstellare rum! Det er så ikke et kosmisk tilfælde at den kommer så tæt på Solen, for det skyldes, at Solens tyngdekraft trækker den ind til sig.
En første beregning af dens bane fra Minor Planet Center på Cambridge University viser, at den vil vende om Solen i februar 2013 i en afstand af 50 millioner km, svarende til afstanden til Merkur's bane. Efter passagen vil den dermed forsvinde tilbage i det interstellare rum, hvis målingerne og Cambridge-astronomernes beregninger er rigtige. Den vil kunne ses på vesthimlen, men vil nok være lidt svær at se, når den er tættest på Solen, hvor det endnu ikke er mørkt. Fordi det er en ny komet, kender man ikke dens vandindhold og lys refleksion, derfor kan astronomerne endnu ikke beregne, hvor klar den bliver. Det vil man først kunne sige noget om, når den begynder at udvise komet-hale. - ( Navnet - Alien komet giver visse billeder inde i mit hoved - Lad os nu se om det også bliver noget "Alien" at tale om. )

lørdag den 18. august 2012

En god motionsdag på Mandø !

Lørdagen blev brugt på en lidt anderledes løbetur. Mandø Marathon - Eller rettere den halve distance. ( 21,1 km ) - Jeg havde hørt om løbet gennem en af konens veninder og syntes at det lød ok. Jeg har aldrig været på øen før, så selve turen var også fuld af nye udtryk. Jeg startede turen over til øen med "Traktorbussen" - En noget raslende og støjende transport. Men på en eller anden måde passede den fint ind i miljøet. - Stævneområdet var rigtig flot, og bar slet ikke præg af at arrangørene er nybegyndere udi marathon løb. Ting som ordentlige toiletter / Bruser - ordentlig skiltning af garderode / nummerudlevering osv. er ting der bare skal fungerer, hvis man gerne vil have folk til at komme igen - Det fungerede perfekt - At de havde vejret med sig var selvfølgelig også et stort plus. Ruten var fint opmærket  og de indlejede hjemmeværnssoldater var alle steder. Dog skal deres væskedepoter nok evalueres lidt. De fungerede ok - men afstanden mellem dem er for lange. kort og mellem distance kan godt leve med afstanden - Men marathon løberne får helt sikker problemer med afstanden på 3 og 4 runde. - Nå.... Jeg kom fint igennem løbet - Lidt hårdt på grund af varmen, men det var jo ens for alle. Tiden ( Min eget ur var 1 time og 50 min. - Lidt skuffende, men ok med den træning jeg har lagt for dagen de sidste måneder. )  Som normalt fik jeg lidt ondt i maven, der normalt også går ret hurtig over. Men her var der så lige en lille times returkørsel med Traktorbussen. Og det var IKKE fremmende for mit mave onde. Under transporten ind til fastlandet måtte jeg stille mig ud på bagparronen og ofre maveindholdet ud i vadehavet. (Velbekomme) - En god dag på en lille ø i Vadehavet - Eneste sørgmodig oplevelse var nok at jeg kunne se Viben var ved at samle sig i marsk området. Det varsler farvel til sommeren og alt det vejr jeg holder mest af. Billeder fra løbet kan købes i en god kvalitet på hjemmesiden - Motionsbilleder.

Grævlinge på vejen !

På vej til arbejde i går, så jeg en voksen grævling sammen med 2 unger krydse vejen små 50 meter fremme. De smuttede tværs over vejen.... Eller retter, de nærmest små hoppede over. Det er ikke så tit jeg ser en levende grævling. Jeg ser dem mest som trafik ofre i grøften. 
Selv om grævlingen har ry for at bide - For at angribe skovvandre eller det der er værre. Så mener jeg at det er myter. De er sky væsner, som næsten altid gemmer sig. De undgår altid mennesker og ødelægger næsten intet i naturen. Jeg tror bare at de er misforståede dyr, der ser lidt småfarlige ud. Med deres størrelse og deres lidt biske udseende.

fredag den 17. august 2012

Job nok til alle !


Der er ingen grund til at bekymre sig om den igangværende debat om dagpengeperioden, for der er masser af ledige job at få. Sådan siger Dansk Arbejdsgiverforening (DA). "Der er 2.000 nyansættelser hver eneste dag på det danske arbejdsmarked, så hvis vi bare sørger for, at de, der er på vej ud af beskæftigelsessystemet, bliver ledt i retning af de mange ledige job, så burde problemet være løst," siger Henrik Bach Mortensen, direktør i DA. Men det er en uansvarlig udmelding, lyder kritikken fra Enhedslisten (EL): "Arbejdsgiverne er dybt uansvarlige. Jobcentrene har ikke anden opgave end at hjælpe folk i arbejde, så det kan ikke nytte noget at sige det til dem en gang til," siger ELs Frank Aaen.  ( Som jeg husker forårets snak om Jobcentrene, så var det hvis ikke ret mange job de fremskaffede - Og at hovedparten af job var noget folk selv fandt.... Eller blev gjort opmærksom på gennem andre kilder. Så Frank Aaen´s klagesank har ingen hold i virkeligheden. ............De 2000 job daglig. - Ja - Tallet kan jeg have svært ved at forholde mig til, men da jeg har en profil liggende på flere job portaler, får jeg jævntlig tilsendt jobannoncer som matcher min profil. - Og jeg kan se at der er rigtig mange andre jobs på disse portaler. Så noget røre på jobmarkedet er der helt sikkert )

Prøv lige at give lidt rum til andre !

Om muslimske børn skal have fri til Ramadan eller ej. Hvad er da det for en afsporet diskussion. Vi taler om en eller to dage, hvor de fejre en ting der er vigtig i deres liv. Kan vi ikke engang rumme den lille forskellighed i dagens Danmark !
Vi giver rask væk skolebørn fri til moster Anna´s 80 års fødselsdag - til rejsegilde ved far´s arbejde - Til besøg på fødegangen, når kusine Petra har fået en baby.
Ja - Endnu værre. Så lader vi forældre trække deres børn ud af skolen i hele uger, så de kan komme med på skiferie eller en ekstra uge sydpå. ( Her er der ikke engang tale om en fejring af noget. Disse situationer er næsten altid baseret på en økonomisk beslutning om at tage ferie når det er billigst ) - Her mener jeg at vi er alt for snæversynet. Og det kommer nemt til at ligne, at vi jagter en bestemt del af befolkningen...... Prøv lige at give lidt rum til andre. 

torsdag den 16. august 2012

Krabber og drenge ting !

Jeg var i weekenden en tur på Gimsing Strand ved Struer. Samlet omkring en familie begivenhed. Ud over det gode vejr og et godt tragtement fik jeg også øje på et par børn der fiskede krabber fra badebroen. Det bragte rigtig mange minder frem. Som barn har jeg lagt i utallige timer på badebroer og fisket krabber. En snor, med en tøjklemme og så en eller anden form for madding. Det kunne være alt. Fra små kødstykker - over fiske affald til krabber stykker fra krabber, som jeg havde trådt flade. Jeg kan huske at jeg engang var blevet total skoldet på ryggen, mens brystkassen nærmest havde fået samme mønstret som badebroens planker. Jeg har båret den ene spand efter den anden hjem, fyldt med krabber. ( Hvad jeg gjorde ved dem derhjemme kan jeg ikke huske, men de fik jo nok en uhyggelig død, da jeg ikke havde en sted at sætte dem ud )

Da vi kørte hjem fra stranden fortrød jeg lidt at jeg ikke gik over og prøvede at hejse en krabbe op. - Men ok - Både min søn og min svigersøn lå på broen og fiskede krabber. Så jeg er nok ikke den eneste der drages af denne drenge ting !

onsdag den 15. august 2012

Desværre ser jeg det også i min hverdag !

Hverdagens overspringshandlinger tager mere og mere af arbejdstiden - Facebook og smartphones er de helt store syndere. Det er en bekymrende tendens, mener flere eksperter, for konsekvensen er, at vi kollektivt yder mindre på arbejdet: "Vi får produceret mindre velstand, når vi lægger færre timer på arbejdet," siger forskningsleder for Rockwoll Fondens Forskningsenhed, Jens Bonke. Han bakkes op af Dansk Arbejdsgiverforenings direktør, Jørn Neergaard Larsen, der pointerer, at det netop er det stik modsatte, samfundet har brug for: "Behovet nu og i fremtiden vil være, at vi skal arbejde mere," siger han.

tirsdag den 14. august 2012

Ude af trit med virkeligheden !


Hvis en medarbejder går ned med stress, bliver det svært at vurdere, om det udelukkende skyldes arbejdet, lyder vurderingen fra erfaren forsker i arbejdsmiljø. Dels bliver der stillet flere psykiske krav på arbejdet, og dels er de sektorer, hvor folk arbejder med mennesker og med vidensarbejde, vokset. Derfor bliver det psykiske arbejdsmiljø et centralt problem, siger Vilhelm Borg,seniorforsker på Det Nationale Center for Arbejdsmiljø. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil ligestille psykisk og fysisk arbejdsmiljø, hvilket vil give Arbejdstilsynet strakspåbud, hvis det vurderer, at det psykiske arbejdsmiljø ikke er, som det skal være. Ifølge de nuværende regler får virksomhederne mulighed for at lave en handlingsplan, og først når den er ført ud i livet, og hvis det psykiske arbejdsmiljø derefter ikke er blevet bedre, kan der gives et påbud. SFs arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen er glad for, at virksomhederne bliver stillet til regnskab med det samme. "Arbejdsgiverne løber simpelthen fra deres ansvar. I dag får de en frist til at løse problemerne, men erfaringerne er, at man ikke udnytter den mulighed. Der sker ingenting. Og så går der måske et år, før Arbejdstilsynet kommer med et påbud, der sætter skred i tingene", siger han. ( Nu syntes jeg nok at Eigil Andersen er ret langt fra virkeligheden - Hans syn på arbejdsmiljøpolitik afspejler tiden, hvor røg - støj og møg var hovedproblemet. Og hvor fagforeningerne prioriterede løn højere end sikkerhed og helbred. - Tiden er skiftet, og de danske arbejdsgivere ser i dag vores medarbejdere som omdrejningspunktet for at tingene sker. Derfor kan jeg slet ikke genkende hans harske udmelding fra mit liv og arbejde som arbejdsmiljøansvarlig. )

Hjælp til min hjerne !

Menneskets forlængede arm – smartphonen – er blevet en organisk forlængelse af os selv. Ifølge eksperter betyder den teknologiske udvikling, at vi tænker anderledes og har taget et skridt længere op ad evolutionsstigen. Mennesket og teknologien rykker hele tiden tættere og tættere sammen. Computeren er ikke længere hensat til skrivebordet, men er med overalt i form af smartphonen. Og forholdet til de små elektriske apparater er efterhånden blevet så tæt, at smartphonen er blevet naturlig forlængelse af, hvem vi er. Ifølge Scott W. Campbell, der er professor i telekommunikation ved University of Michigan, er smartphones i dag en fast beklædningsdel og en nærmest organisk udvidelse af os selv. En ekstern hjerne, hvor vi lagrer dele af vores hukommelse. Antropologen Case Amber mener, at mennesker og maskiner nu er så tæt forbundet, at vi har nået et nyt trin på evolutionstrappen. Mennesket er blevet en ny version af Homo Sapiens – cyborgs – der er en sammensmeltning af kød og teknologi. »Når mennesker klikker på deres smartphones, leder de tit efter informationer i deres »anden hjerne«. Derfor går vi i panik, hvis vi mister vores smartphones. Der opstår simpelthen et hul i vores i hukommelse. Og jo flere informationer, vi lader vores smartphone overtage, desto mere afhængige bliver vi af den,« siger Case Amber til Berlingske. Sherry Turkle, ph.d. i psykologi fra Harvard University, mener, det er svært at forudse i hvor høj grad, de små apparater påvirker menneskets psyke. »For 30 år siden spurgte vi, hvad vi skulle bruge computere til. Nu spørger vi, hvad vi ikke kan bruge dem til. De ændrer ikke bare vores måde at tænke på. De laver om på, hvem vi er,« konkluderer hun. ( Jeg er nok ret afhængig af min telefon, men kan den dog godt lægge den fra mig i ny og næ. Om det så er fordi jeg ikke har brug for en ekstra hjerne........ Eller jeg bare ikke har opdaget hvor meget den i virkeligheden kan hjælpe mig, vil jeg lade stå hen i det uvisse )

mandag den 13. august 2012

Psykisk kontrol eller vejledning !


Regeringen ønsker nu, at psykiske arbejdsskader skal behandles på lige fod med fysiske arbejdsskaber. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er netop fremkommet med er et lovforslag, som skal medvirke til en historisk ligestilling i indsatsen mod fysiske og psykiske arbejdsskader. Hos Arbejdsgiverne vækker forslaget dog ikke begejstring, og her mener man, at lovgivningen er overflødig. Karoline Klaksvig, arbejdsmiljøchef i Dansk Arbejdsgiverforening slår fast, at vi i Danmark på nuværende tidspunkt har et arbejdsmiljø i europæisk topklasse. Hun siger "Vi er skeptiske, men spændte på at se, hvad der i praksis sker med ligestillingen af det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø. Der er jo en årsag til, at det er blevet behandlet forskelligt. Det er nemt at se, om der mangler en skærm på en maskine, men det er noget vanskeligere at finde ud af, om arbejdsmængde og tidspres reelt er en overtrædelse af arbejdsmiljøloven". ( Jeg har flere gange haft besøg af Arbejdstilsynet gennem de stillinger jeg har beklædt. Ofte har der været tale om psykisk arbejdsmiljø og ofte har jeg set at Arbejdstilsynets tilsyns føre er på mere end gyngende grund. Så skal dette forslag have nogen som helst positiv indvirkning er det vigtig først at uddanne  folkene i Arbejdstilsynet - Især med en mere pragmatisk tilgang til virkeligheden på de danske arbejdspladser )

lørdag den 11. august 2012

Insourcing er lig med konsolidering af DK !


Hvis man outsourcer, sparer man penge. Hvis man producerer i Danmark, overlever man. I dag står disse to mantraer over for hinanden efter det seneste årti, hvor danske virksomheder har outsourcet store dele af produktionen til lavtlønslande i Asien og Østeuropa. Da der ikke længere er så mange penge at spare som tidligere, er flere virksomheder er begyndt at hive produktionen tilbage til Danmark igen. Den danske løn er stadig høj og en væsentlig faktor, men men til gengæld kan videnstabet ved at have udvikling i Danmark og produktion i Kina, måske være for højt. "Virksomheder har haft for ensidig fokus på at spare, og det gode ved outsourcing er, at man kan regne en besparelse ud på sidste decimal, og effekten kommer med det samme. For dem er en krone en krone, og en"måske-krone" er ikke meget værd, forklarer", John Johansen, der er professor ved Center for Industriel Produktion på Aalborg Universitet.  ( Måske-kroner er med et lidt bedre klingende ord - Investering i fremtidens Danmark og den livsstil vi har valgt. - For bliver vi ved med at outsource, så må vi også på et tidspunkt enten flytte med outsourcingen, eller accepterer at vi får samme sociale livsbetingelser i Danmark, som de lande vi flytter produktionen til. )

fredag den 10. august 2012

Død over muldvarpen !

Jeg fik den ! - Den er godt nok ikke stor. Og dens størrelse står slet ikke mål med de ødelæggelser den har lavet i min græsplæne. Nogen vil nok syntes at det er synd for dyret ( Det var da også med vemod at jeg droppede den i skraldespanden ) - Men da jeg så gik tilbage til græsplænen for at rette alle tierne til og jævne stederne ud. Så var jeg ikke i tvivl om at den skulle dø. Nu håber jeg at det var en enlig muldvarp, så jeg ikke skal have græsplænen ødelagt..... Og skal til at dræbe igen ! 

torsdag den 9. august 2012

Vi skal bare være skarpe !

De danske virksomheder skaber flere job i udlandet og færre i Danmark. Det går altså stadig den forkerte vej for jobvæksten. Men til gengæld er det ikke længere kun Asien, der har interesse, når der skal produceres sko, høreapparater eller tøj. "Jeg forstår godt, at flere flytter noget af deres produktion tilbage. Det skyldes en kombination af, at tid er penge, og at man kan reagere hurtigere på kundernes behov. Verden har også i højere grad fået øjnene op for værdien af arbejdskapital. Det kan godt være, at man kan producere billigere i Asien, men så har man varerne undervejs i seks-otte uger. Og her udvander "the cost of money" noget af den marginale fordel i Asien," siger vicekoncernchef Michael Hauge Sørensen, Ecco Sko - (  Hvis vi nu bare kan holde vores omkostninger i ave - Og holde en fredelig arbejdsmarkedspolitik. Så tror jeg bestemt at vi kan slå den asiatiske arbejdskraft på kreativitet - Nytænkning - Omstillingsparathed og reaktionsevne i forhold til marked.  - Vi skal bare kridte skoene og være skarp hver dag )

onsdag den 8. august 2012

Frisk fisk - Sat i system !

Hver gang jeg har mulighed for at se en havn, skal jeg altid forbi. Det er ligemeget om det er en stor containerhavn i Hamborg - En fiskehavn i Grenå - En kutterhavn i Løgstør - En lystbådehavn i Kolding eller bare et lille fritidsfiskeleje i Mariager. Oplevelsen er normalt lige stor. Dog giver det et ekstra plus, hvis man lige kan købe en frisk skrubbe fra en lokal fisker. Selve handels oplevelsen - Selvfølgelig prisen, og så det at sidde hjemme og spise noget med en "historie". 
Nu er så det at købe en frisk fisk på havnen så sat i system. På hjemmesiden "HavFrisk Fisk" kan man nu se, hvor de forskellige lokale fiskere ligger til. ( Hjemmesiden giver dog ikke garanti for fangst til fiskeren - Men man må formode at de har bare lidt med hjem ) - Jeg har ikke selv prøvet om det virker, men initiativet er super. Og udvider muligheden for at få frisk fisk til billig penge på bordet. 

tirsdag den 7. august 2012

Ansøgning uden svar !


Når jobansøgningen er sendt afsted er der ikke meget andet at gøre end at vente på svaret. Men i mange tilfælde kommer det aldrig, og det kan være frustrerende. Det kan der være mange årsager til, forklarer Meghan M. Biro fra Business Insider. Måske er ansøgeren ikke kvalificeret nok, CVet har været for kompliceret at læse, CVet stemmer ikke helt overens med online-profilerne, eller også er der overvældende mange ansøgere. Det kan også være en forklaring, at ansøgeren ikke har brugt de samme nøgleord, som arbejdsgiveren ubevidst har lagt ind i jobopslaget. Biro giver rådet: Tag ikke tavsheden personligt.  ( Her mener jeg at Biro tager helt fejl. Jeg kender næsten alle undskyldningerne, og har endda selv siddet med en næsten uoverkommelig stak af ansøgninger. Men det er alt for respektløs ikke at give folk et svar. Om det bare er et standard svar brev - En SMS  eller en masse mail. Har folk gjort sig den ulejlighed at læse jobannoncen. Taget stilling til sagen - Skrevet en ansøgning - Sendt den og bundet et par forhåbninger efter brevet. Så burde arbejdsgiveren også tage sig tid til et enkelt lille svar )

mandag den 6. august 2012

Spider Caffe Bar !

Ps ferie i Kroatien fandt vi en lille hyggelig bjergby, ved navn Labin. Et sted fyldt med historie. Med små gyder og hyggelige hjørner. Og bedst af alt, fandt vi en rigtig hyggelig cafe - Kaldet Spider Caffe bar. Råhygge - blues musik og god betjening. Lige sådan et sted man fik lyst til at hænge ud i flere timer. Stedet kan varmt anbefales, hvis man skulle komme på disse kanter.

Unge uden uddannelse !

Mens mange tusinde unge strømmer ind på universiteter og andre læreanstalter, er virkeligheden en helt anden for de ca. 150.000 unge under 30 år (det svarer til hver femte), der ikke har en uddannelse. Sandsyndligheden for at vende tilbage til skolepulten, falder betragteligt jo ældre de unge bliver. Dermed risikere de at ende på overførselsindkomst, fordi at behovet for ufaglært arbejdskraft falder. Forfatteren Lars Olsen, der har skrevet flere bøger om ulighed og uddannelse, efterlyser en kultur revolution på skolerne. "Vi skal have fundet andre måder at undervise på så flere kan være med, men uddannelsessystemet er en supertanker at få vendt." Siger Lars Olsen. ( Her tror jeg virkelig at fremtidens " under Danmark" ligger. Og at disse unge kan betyde døden for det danska velfærdssystem. Vi har simpelhen ikke råd til et så stor hængeparti. Som vil være en større omkostning end indtægt - hvis man ser på deres livsløn )

søndag den 5. august 2012

Ny cykel !


Så fandt jeg mig en ny cykel. Efter at den gamle MTB var blevet stjålet på ferien i Kroatien. På gul og Gratis var der en fyr som havde fejlkøbt en god cykel. Her slog jeg til. Næste ny (Kun kørt et par måneder) - Med kvittering og stadig 1½ års garanti.  


De tekniske data:
Håndbygget MTB fra Jensen Cykler - 18", 2x10 gear. Carbon ramme m. RockShox Dart 2 gaffel. SRAM X9 Truativ gruppe, Elixir skivebremser, 2x10 garniture m. 42/28 klinger. Fulcrum Red Metal 5 m. Racing Ralph foldedæk. Vægt ca. 10,5 kg.  - Prisen: 10.400.-  Sælger havde heldigvis taget toppe af nyprisen, så jeg fik meget for pengene. Nu skal jeg lige blive dus med "dyret" - Og kørt nogle kilometer for at finde den rette indstilling på sæde/styr/bremser. Så er jeg flyvende igen. Og så skal man ikke være blind for at nyt materiel altid giver et ekstra psykologisk kick.



lørdag den 4. august 2012

Motivation eller hvad !

Behovet for motivation, engagement og handlekraft har aldrig været større. Virksomheder og offentlige arbejdspladser er presset på økonomi og effektivitet.
Der er brug for ansatte, der arbejder mere for mindre. Lønstigninger, bonusser og frynsegoder hører en svunden tid til. Motivationen skal derfor skabes med noget andet end økonomi. I det lys undrer det, at der på flere af landets store arbejdspladser ses en stigning i brugen af kontrol.

Essentielt at kigge på motivation
Kontrolstyring har nemlig den effekt, at den virker demotiverende og yder en negativ indvirkning på engagementet. At demotiveringen ikke altid er direkte synlig handler om, at jobudbuddet er blevet så begrænset, at mange medarbejdere retter ind og lader sig motivere af den økonomiske nødvendighed i at have et job. Men det er ikke en motivation, der kan løfte virksomheden eller arbejdspladsen ind i tiden efter krisen. Det er derfor essentielt, at der bliver set nærmere på den ledelsesstyrede motivationsskabelse.

Kontrol demotiverer
At kontrol har en demotiverende effekt er en kendt sag. Det er forskningsmæssigt gennembelyst. Så hvorfor overhovedet lade kontrollen stige? Et muligt svar kan læses i følgende hændelsesforløb: I en større dansk virksomhed havde man undersøgt forskellen på udvalgte arbejdsgrupper af ’High-’ og ’Low-Performere’. Resultaterne var klokkeklare. Grupperne, der blev kontrolleret mest, var dem, der præsterede mindst. Mens High-performerne var dem, der mødte den laveste grad af kontrol.

Mere kontrol, lavere performance
Ledelsen tolkede på resultaterne og fandt frem til, at den ekstra kontrol sås som en naturlig konsekvens af en lavere performance. Det vil sige, jo dårligere resultater, jo mere kontrol. Det er en logisk slutning, men analysen er forkert. Forholdet er nemlig omvendt. Des mere kontrol, desto lavere motivation og deraf lavere performance. At øge kontrollen ved usikkerhed og Low-Performance bliver dermed årsagen til problemet. Når kontrollen stiger, falder motivationen og engagementet. ’Nu gør vi bare, hvad vi får besked på’, siger de kontrollerede medarbejdere.

Motivationsskabelsen uddelegeres til den enkelte
Når man interviewer medarbejdere og ledere, er der bred enighed om, at kontrol er demotiverende. Men også en bemærkelsesværdig accept af, at kontrollen er uundgåelig i krisetider. Ikke mindst fra ledelsens side. Det giver afsæt til begreber som selvledelse og selvmotivering. Den enkelte skal motivere sig selv. Metoderne kan være coaching, mindfulness, øvelser til selvrefleksion eller lignede. Alle er vigtige temaer i et moderne arbejdsliv. Men også udfordrende emner at fokusere på, når der samtidig udøves en gennemgribende kontrolstyring.

Visse medarbejdere tabes
Mange ansatte oplever nemlig det paradoks, at de coaches, samtidig med at de underlægges en strammere styring. Man topstyrer på omgivelsesparameteret, mens man giver friheden til at tænke anderledes omkring forholdene. Forhold, som man stiltiende accepterer, har en forstyrrende effekt på motivationen. De medarbejdere, der formår at genetablere meningen i den kontrollerende ledelse, vil kunne fastholde deres motivation. På trods af ledelsen. Men der vil også være grupper af medarbejdere, der tabes. Den individuelle motivationsskabelse er nødvendig, men kan ikke stå alene. Ledelsen har også en afgørende rolle. Selv i krisetider.

Medarbejderne vil bruges
Den ledelsesstyrede motivationsskabelse ligger i anvendelsen af medarbejderne. Der ligger en stærk drivkraft og anerkendelse i at bruge sine medarbejdere som kompetente samarbejdspartnere. Det overser mange virksomheder og organisationer. De ansætter kompetente medarbejdere, men ender med at overse potentialet i medarbejdernes kompetencer. I stedet lader de kontrollen og topstyringen stige, og dermed sender de engagementet og motivationen i frit fald.

Kan Ikke løses med selvledelse og selvmotivering
Tidens store ledelsesparadoks bliver derfor, at man demotiverer de medarbejdere, hvis motivation man har allermest brug for. Det paradoks kan ikke løses med selvledelse og selvmotivering. Men derimod med en stærk og ambitiøs ledelse af selvledelse. Det er en ledelse, der inddrager, forhandler, inviterer til feedback og samarbejder. Det er en ledelse, der giver rum. Giver retning. Og giver mening. Derved opnås engagerede medarbejdere, der med glæde arbejder mere for mindre. Både før, under og efter finanskrisen.

fredag den 3. august 2012

Er de offentlige mon mere svage !

Statistikken over danske pædagogers sygedage i 2011 viser, at hvis alle 98 kommuner sammenlagt fik nedbragt sygefraværet til det niveau, som de 25 kommuner med færrest sygedage har, var der mange millioner kroner at spare på vikarløn mv. Værdien af de færre sygedage ville være 440 millioner og svare til at man ville kunne ansætte 1200 ekstra pædagoger. Det er dog ikke alle pengene, der rent faktisk kan spares, da der ikke altid kommer vikarer, når en pædagog er syg. ( Tænk hvis det offentlige arbejdsmarked havde de samme lave sygefraværsprocenter, som det private arbejdsmarked - Så ville samfundet spare et astronomisk beløb. Jeg har aldrig forstået denne forskel. Vi er vel ens som mennesker - Så hvorfor er speciel de offentlige medarbejdere så så meget mere syge ? )

torsdag den 2. august 2012

Sådan undgår du køen ved kassen !

Den matematiske funktion over sandsynligheden for kø i supermarkedet er afhængig af forskellige variable. I denne simple model bruger Kebin Zeng tre variable:

λ= det gennemsnitlige antal kunder, som ankommer til køen pr. tidsenhed
μ = det gennemsnitlige antal kunder, som kassedamen kan betjene pr. tidsenhed
S = antallet af kassedamer
Funktionen over køen i supermarkedet har Kebin Zeng indkodet i et computerprogram, og han indsætter nu tre tilfældige værdier i funktionen:
λ= 10 personer per minut
μ = 6 personer per minut
S = 2
Ud fra den matematiske funktion, som Kebin Zeng har opbygget, vil computerprogrammet blandt andet kunne give ham følgende oplysninger om køen i supermarkedet:

1. Den gennemsnitlige tid, som kunden bruger i køen er ca. 22,7 sekunder

 2. Der står gennemsnitligt 3,78 personer i kø. Hvis man medregner kunder, som bliver betjent af kassedamen, er tallet 5,45 personer.

 3. Der er 9 procents chance for, at ingen står i kø.

 4. Der er under 10 procents sandsynlighed for, at mere end 13 personer vil vente i køen.

onsdag den 1. august 2012

Er det mon mobiliteten der mangler !

Kristian Bendix Drejer, erhvervschef hos Esbjerg Erhvervsudvikling oplyser at store esbjergensiske virksomheder lige nu skriger så meget på mere specialiseret arbejdskraft, at hver fjerde medarbejder må rekrutteres fra udlandet. "For at fastholde arbejdskraften skal Esbjerg kunne tilbyde de nye medarbejdere nogle gode rammer," forklarer han. "Det hjælper ikke at få internationale medarbejdere, hvis vi ikke kan håndtere dem, for det bliver dyrt, hvis vi ikke kan fastholde dem," siger Kristian Bendix Drejer. Alene Maersk Oil regner med at udskrive omkring 300 nye ansættelseskontrakter inden udgangen af næste år. Mange af dem forvæntes at blive med udenlandske navne. ( Det er utrolig at vi så hører at der er arbejdsløse danskere - Har vi ikke de rette kvalifikationer ? - Eller er det fordi vi bare ikke er mobile nok, og ikke vil flytte efter arbejde. Lige som de udenlandske folk ? )