lørdag den 31. marts 2012

Kaffe i skoven !

Konen og jeg går tit en tur rundt om Jels sø. Området er fantastisk flot og det er muligt at komme rundt med konens crosser. Denne gang var der dog et ekstra krydderi på turen.
2 små piger havde stillet et lille bord op i skovkanten, hvor de prøvede at sælge kaffe til de besøgende i skoven.
De startede med at kapre os som kunder allerede da vi steg ud af bilen, og vi fik da også købt to kopper. ( Lidt sjovt var det, at de først hældte mælk i koppen - Så kaffe og så sukker ) - Og jeg havde aldrig bedt om denne blanding, da jeg altid drikker kaffen lige på.
Prisen var 2 kroner pr. kop kaffe. Jeg betalte dog 10 kroner, da de også skulle have lidt for deres initiativ. Og det friske pust af noget nyt på vores skovtur.

fredag den 30. marts 2012

Stop dobbeltgængerne !

Der dukker flere og flere sager op i Danmark, om udlændinge med kopierede identiteter. Politiet mener, at vi kun har set toppen af isbjerget. Fagforeningen 3F mener at tendensen skævvrider arbejdsmarkedet, da de illegale arbejdere tager jobs fra danskerne: "Det er utroligt, at det kan lade sig gøre. Når man laver et sådan identitetstrick, må der jo være to mennesker, som går rundt med det samme navn. På et eller andet niveau burde man jo lave en kontrolinstans på tværs af landegrænserne, så der ringer en klokke, når en person udgiver sig for at være en i forvejen eksisterende EU-borger," siger Kim Rene Busch fra fagforeningen 3F.

Nu er det så jeg spørg: Kunne vi her bruge den ekstra grænsekontrol, som vi på dramatisk vis fik nedlagt på grund af protester - Netop fra den røde fløj.

Så skal der dyttes igennem !

Horn er en brugsgenstand i indiske kørsel. Og bliver ikke brugt til at signalere vrede som i USA eller Europa. Horn bruges til næsten alt på indiske veje - en undersøgelse viste, at store kryds i Calcutta har et horn det trutter hvert tredje sekund.
Ligesom Audis kinesiske biler kommer med længere akselafstand, kommer indiske Audis nu med et højere horn. Virkelig højere horn. Audi Indien chef - Michael Perschke - fortalte til en konference for luksus forhandlere, at selskabet rent faktisk har designet et kraftigere horn for det indiske marked. "Selvfølgelig skal Indien har et horn i en kategori for sig selv. Og det skal være utrolig slidstærk" sagde Michael Perscke. "Tager du et europæisk horn, så vil det være slidt væk i løbet en uge eller to. Med mængden af ​​dytter i Mumbai, har vi på daglig basis, hvad en gennemsnitlig tysker dytter på årsbasis. Det nye horn testes ved at blæse kontinuerligt i to uger for at se deres styrke.
Indien har en lov om decibel-niveau på horn for at eliminere støj problemet, men som så mange andre regler i landet, tager befolkningen ringe notits af loven. Parkeringsvagter og mange indbyggere i større byer oplever nærmest en epidemi af høretab, som skylden den store støj fra motorkøretøjer.

torsdag den 29. marts 2012

Børnearbejde !

Skolebørn helt ned til 9-10 års alderen leder efter småjobs som hundelufter, begynder at ønske sig brugte ting i fødselsdagsgave og tænker over at spare, når mor eller far bliver fyret og økonomien strammer til derhjemme. Børn bekymrer sig nemlig så meget over forældrenes økonomiske problemer, at de føler sig forpligtet til at hjælpe forældrene med at skrabe penge sammen. - Mange forældre er ikke bevidste om, hvor meget børn kan bekymre sig om de ting, man fortæller dem. Derfor risikerer man, at børnene bliver unødigt bekymrede og tager et stort ansvar på sig, når man forklarer dem, at man er blevet fyret, siger Lisbeth Zornig Andersen.
Børnenes krisebevidsthed blev allerede bekræftet i en undersøgelse fra november 2010, som Børnerådets Børne- og Ungepanel foretog blandt 1860 4. klasses elever om børn og finanskrisen. Den viste, at tre ud af fire børn tænker på, hvordan de kan hjælpe til med penge, når familien har økonomiske problemer. Siden finanskrisen begyndte har flere børn bekymrer sig over, at mor eller far er blevet arbejdsløs. - Den pludselige ændring i familiens rutiner som en fyring kan være, skaber en uro i hjemmet, som ikke har været der før. Mindre børn har brug for en genkendelig og forudsigelig hverdag. Uroen i familien og især mellem forældrene skyldes ofte uvejr i privatøkonomien, forklarer Margrethe Brun Hansen:
- Hvis først mor eller far er blevet fyret, kan det udvikle sig til diskussioner mellem forældrene. Diskussioner der ofte involverer børnene. De kan for eksempel være nødt til at droppe en af deres fritidsinteresser for, at familien har råd til hverdagsindkøbene. På trods af de konsekvenser en fyring kan have mener Margrethe Brun Hansen, at man skal fortælle børn, når man mister sit arbejde. - Det er vigtigt, at forældre forklarer, hvad der er sket på en måde, som forsikrer børnene om, at det ikke er verdens undergang, og at forældrene selv har styr på det, siger Margrethe Brun Hansen.

onsdag den 28. marts 2012

Cupcakes lavet af børn - Fantastisk ide !

Her er en af de små hverdags historier som jeg elsker at høre. En stilfærdig kampagne mellem landets dagplejere, som bagte kager sammen med børnene - Og solgte dem videre til forældrene. Og samlede pengene sammen til en donation til Afrika. Her skal man nok ikke fokuserer på selve beløbet. Men mere på processen.

Børnene har haft en fantastisk oplevelse med at købe materialerne ind - stå i køkkenet og lave de mange kager sammen med dagplejeren - Og til sidst sidde der hjemme og spise kagerne, mens de kunne fortælle om hvem der har lavet hvilken kage. - Ja, og så selvfølgelig de stolte forældre, der samtidig fik fyldt deres søde tand.

tirsdag den 27. marts 2012

Lille sommerfugl !

Mens begyndelsen af februar var iskold, er marts begyndt i et andet og mere forårsagtigt gear. Det er blevet tid til, at de overvintrende sommerfugle dukker op fra vinterskjulet. Den første plejer at være nældens takvinge, som siden august har siddet i dvale oppe på loftet eller i kælderen.Dvale betyder, at sommerfuglen ikke reagerer på noget som helst. Herved sparer den på sit brændstof, fedtreserverne, som jo ikke kan suppleres midt på vinteren. Sommerfuglene foretrækker også kølige temperaturer i deres vinterkvarter – hvis temperaturen bliver for høj, kan de risikere at brænde alt for meget fedt af på kort tid. Når der er gået cirka fem måneder, ophører vinterdvalen, og sommerfuglen kan igen reagere på påvirkninger udefra.
Og lige netop i dag - En skøn marts dag skinnede solen så meget at jeg så den første sommerfugl. :-)

mandag den 26. marts 2012

Hvad kvinder ikke skal blande sig i !

Nogle ting i denne verden er ikke for mænd. Det indrømmer jeg gerne. Eksempelvis tøjvask. Jeg er en - "vaske-mongol" - og kan ikke, om jeg så anstrenger med voldsom, tilfredsstille konens krav og niveau. ( Derfor er vaskeanvisninger, som på billedet en lise for sjælen )
Omvendt er der ting kvinder ikke skal blande sig i, og hvor de ikke, om de så anstrenger sig, kommer op på niveau. Vi tale om sport. De skal ikke kommenterer kampe på fjernsynet - De skal ikke kommenterer vores egen træning - De skal ikke kommenterer vores egen formåen / manglende formående inden for sport - De skal bare nikke indforstående eller måske endda sige: " Fantastisk som du dog kan". - De skal IKKE begynde at sammenligne vores indsats med vendens stjerner som Lance Armstrong - Mikkel Hansen - Mark Allan eller Thorbjørn Sindballe. Det er dybt uretfærdig og ville aldrig falde i godt jord, hvis vi gjorde det omvendte.
Jeg skulle bare sige: Du ser da godt ud, men sammenlignet med Madonna - eller Helene Christensen - Eller Sanne Salomonsen, så er der plads til forbedringer !!!!
Nej - Vel ! ............... Derfor skal vi nok holde den usynlige linje, hvor vi har sporten for os selv og kvinderne så kan styrer resten af verden.

10. Myte om fedme og slankekure !

Koffein øger forbrændingen
Fakta: Kaffe eller rettere sagt koffeinen i kaffen kan påvirke forbrændingen - om end ikke i det lange løb. Så man skal ikke regne med, at en god kop mokka neutralisere 'skadevirkninger' fra den basse, der følger med kaffen. En kop stærk kaffe indeholder 100-200 mg koffein, der virker opkvikkende og stimulerer kredsløbet, så puls og blodtryk stiger. I tilgift øges forbrændingen og især fedtforbrændingen, men kun hos personer, der sjældent drikker kaffe. Den opkvikkende virkning kan bevares ved daglig kaffedrikning, hvorimod kredsløbs- og stofskiftevirkningerne aftager og forsvinder. Derfor kan kaffe og koffein ikke bruges som slankemiddel.

søndag den 25. marts 2012

Skildpadder over alt !

Næsten alle steder, hvor der er en lille smule skov eller vildnæs, kan man finde en skildpadde. Man skal bare stå stille lidt og lytte. Så hører man straks om en padde sniger sig rundt. Skildpadden på billeder var en mellem størrelse, som vi fandt ret tæt på hotellet. - Den var lidt mellem fornøjet med at blive løftet op, så den gav nogle hvæse lyde - iblandet nogle velvoksne hug efter mine fingre med dens ret store næb.

9. Myte om fedme og slankekure !

Vægttab holder nemt i flere år
Fakta: Kosttilskud købt på internettet, pulverkure, slankemedicin, omlægning af kostvaner, øget fysisk aktivitet, kognitiv terapi og fedmekirurgi. Der er masser af tilbud til den fede eller svært overvægtige, som ønsker at tabe sig. Alle metoder har deres fordele og ulemper. Nogle kræver en stor egen-indsats, andre er dyre i brug, mens atter andre giver bivirkninger eller ikke kan gøres om igen. Jo større overvægt, jo højere 'pris eller indsats' må man normalt regne med at skulle investere. I dag er fedmekirurgien den metode, som beviseligt giver de hurtigste og mest permanente resultater i form af vægttab på omkring 25 procent. Samtidig bliver en eventuel type 2 diabetes ofte kureret stort set straks, efter indgrebet er udført. Faktisk giver alle de andre metoder et ret begrænset vægttab. Og de fleste har svært ved at holde vægttabet over længere tid. Der findes dog trods alt eksempler på mennesker, som alene ved livsstilsændringer har tabt 30-40 kg og holdt tabet i årevis, siger Thomas M. Larsen. Han fortæller, at en gruppe forskere fra Colorado i USA over en årrække faktisk har opbygget et register med over 5000 personer, der alle har tabt mindst 15 kg og holdt vægttabet i over et år. Forskerne bruger blandt andet registret til at opklare, hvad deltagerne har gjort for at opnå de varige vægttab. De foreløbige resultater viser, at det hos langt de fleste har krævet, at de foretog gennemgribende ændringer af deres levevaner. Og kun de personer, som fastholdt en fedt- og kaloriefattig kost sammen med høj fysisk aktivitet, formår at fastholde deres vægttab over mange år,« siger Thomas M. Larsen.

lørdag den 24. marts 2012

Ali Baba !

Et sjovt udtryk, som jeg tror alle forstår, men som bare ikke er ret meget brugt i Danmark. Når de talte om ublu priser i Kina - Så sagde de " Ali Baba" - og pegede på hinanden. - - Da jeg handlede kopi ure i Italien, og pressede prisen til det yderste, så kaldte de Italienske gadehandlere mig for "Ali Baba" - - Og sårme ikke om vi nu også mødte udtrykket i Tyrkiet. Vi skulle leje en bil, og det ret anderkendte firma - Europcars - var for os et rimeligt valg. Nok ikke de billigste, men jeg var rimelig sikker på deres forsikringer på bilen. Alligevel skulle udlejeren lige fortælle, at alle de lokale biludlejere var "Ali Baba" - Da de var billig på udlejning, men ville komme efter mig med alverdens forskellige gebyrer og ekstra omkostninger. - - Jeg ved ikke om et så reguleret samfund som det danske giver plads til "Ali Baba" typer, uden at de bliver taget af Skat eller af aviserne. Men det kunne da være sjovt om de begyndte at kalde disse folk for "Ali Baba" - Det ville sætte dem i en international bås for svindlere.

Fede turister bliver federe !

Vi tog en gåtur gennem Alanya. En større turist by langs kysten ( Efter sigende en rigtig dansker by ) - Stedet var ok, som sådanne turist steder nu er. Med påtrængende sælger - masse af dingel/dangel - En lind strøm af fortovs cafeer og så et væld af meget fede - hvide - sommerklædte turister. Det kan godt være at jeg er blevet lidt mere sensitiv over for disse mennesker, men jeg mener også at der er blevet betydelig flere. De store koner vil jeg ikke kommenterer, men de laskefede mænd, i T-shirt der ikke kan nå de korte bukser, så de fremviser en lysende badering af fedt - Og små tykke ben der stikker ud af deres kæmpe shorts. Det værste var nok dem der havde lejet en "My pet" scooter ( Se billedet ) - Så var de helt fri for at bevæge sig rundt. De kunne bare dreje på gashåndtaget og lade teknikken flytte deres motionshungrende krop rundt mellem måltiderne. ( Ok - måske hårdt formuleret, men jeg kan ikke forstå at man ikke kan tage bare et lille ansvar for hvordan man forvalter sin krop. Man behøver ikke at spæne rundt som jeg. Men bare være en smule mere kropsbevist )

8. Myte om fedme og slangekure !

Det er sundt at slanke sig
Fakta: Svært overvægtige har stor risiko for hjertekarsygdomme, forhøjet blodtryk, sukkersyge samt muskel- og skeletsygdomme. Så der er en udbredt opfattelse af, at et vægttab vil sikre en længere levetid. Men der findes ingen studier, der viser, at en slankekur forlænger levetiden for raske svært overvægtige - snarere tværtimod. De fleste undersøgelser viser faktisk, at de mennesker, der taber sig med vilje - det vil sige, som ikke er syge - har en kortere levetid end dem, der holder en stabil vægt,« siger Mette K. Simonsen. Hvorfor det tilsyneladende er forbundet med en sundhedsrisiko at gå på slankekur, er der endnu ingen undersøgelser, der har kunnet give svaret på. Nogle gange hører vi, at der må være fejl og mangler i undersøgelserne, men en anden forklaring kan være, at det er usundt for kroppen at tabe vægt. Med mindre man er overvægtig og har en sygdom relateret til fedme. Hvis der til gengæld er tale om, at man vejer 5-15 kilo for meget, så er det nok snarere sundere at holde en stabil vægt, « siger Mette K. Simonsen og understreger:»Der er ingen tvivl om, at det er bedre at forebygge overvægt end at gå på slankekur.«

fredag den 23. marts 2012

"Devil Stone" og skræmmende højder !


I går tog vi bilen op i bjergene. Op til en nationalpark som have noget at de mest mærkelige klippeformationer jeg har set. De lokale kalder dem for " Devil Stone" - Mens omverden kalder dem " Men Stone" - En klippeart, der er eroderet efter mange millioner år, af sol - vand og temperatur forandringer. Det ligner mest af alt cement, iblandet stor og små sten. De er så slebet i de mest mærkelige former gennem tiden. Nogle steder har vandet skåret revner på over 300 meters dybte. Det ene billede viser en sådan revne. De sidste 100 meter er revnen ikke bredere en 1 - 1½ meter. Et landskab meget langt fra det man ser i Danmark. Helt oppe ved bjergspidser ( Nær sneen ) var der en gammel Romersk Amfiteater. Den markerede vejen over bjerget og var rimelig velbevaret. Ellers var stedet kun beboet af nogle få bønder. De drev deres geder rundt mellem de farlige stenformationer. Og uden at jeg kender til fakta, så må der gå nogle dyr til hvert år. Med så mange lumske sprækker og meget store højdeforskelle. På det andet billede er en af de stenformationer som kaldes "Devil Stone" - Den var nok ca. 30 meter høj, og stod og balancerede ud over en kløft på over 200 meter. Et både fantastisk syn og et skræmmebillede af hvornår den væltede ned. Selv om turen tog over 2 timer ad snoede veje - Mellem geder og køer - Gamle traktorer og kvinder der samlede brænde, så er den virkelig at anbefale. Husk madpakke. Der er kun lokale restauranter ( Meget lokale restauranter ) - Der helt sikker vil give dig en feriedag på et tyrkisk toilet.

7. Myte om fedme og slankekure !

Type 2 diabetes kan ikke forebygges
Fakta: En gruppe finske forskere undersøgte i 2001 - 522 overvægtige personer og opdagede, at de personer, som i løbet af et år tabte sig mere end 5 procent, halverede risikoen for udvikle type 2 diabetes. Det samme fald i risiko så forskerne hos de mennesker, som motionerede mindst fire timer om ugen. Så jævnlig motion kan altså forebygge sukkersyge hos fede og overvægtige. Overvægtige og fede mennesker har større risiko for at udvikle type 2 diabetes end slanke mennesker. Arveanlæggene har også stor indflydelse på, om et menneske udvikler type 2 diabetes. Hos type 2 diabetikere virker hormonet insulin dårligere end hos andre mennesker. Insulin fjerner blandt andet sukker fra blodet og opmagasinerer det i eksempelvis muskler og lever. Når insulinet ikke virker efter hensigten, ophobes sukkeret i blodet, hvis man ikke får øget produktionen af insulin. Det er netop, hvad type 2 diabetikere ikke kan. Motion øger blandt andet virkningen af insulin, og derfor ser vi hos veltrænede mennesker, at de er bedre til at fjerne sukker fra blodet, og det er én af de mekanismer ved motion, som forebygger type 2 diabetes. Under motion arbejder musklerne og bruger derfor energi. Når muskler trækker sig sammen, transporterer blodet sukker ind i dem, og denne mekanisme kan derfor forebygge forhøjet blodsukker og dermed type 2 diabetes,« forklarer Bente Stallknecht. I et finske studie var der ikke én eneste person, som udviklede type 2 diabetes, hvis de opnåede mindst 4 af studiets 5 succeskriterier; nemlig vægttab på mindst 5%, et fedtindtag under 30% af energiindtaget, mættet fedtindtag under 10% af energiindtaget, fiberindtag mindst 15 g. pr. 1000 kcal. og motion mindst 30 minutter om dagen.

torsdag den 22. marts 2012

Kassetteradio og gamle Renault 12 !

Vi har lejet en bil for at komme rundt i området. Trafik reglerne er nogenlunde de samme som i Danmark - Bare lidt mere intensiv. Og så kører man nok også lidt mere forsigtig, når den bil jeg har lejet er en sprit ny VW Polo - Hvid, så ikke den mindste ridse vil være usynlig ! - Deres vognpark i Tyrkiet er ellers noget for sig selv. Der er selvfølgelig mange nye biler, især i mellemklassen - Og mindst 8 ud af 10 er hvide. - Men de sjove er deres ældre biler. Her er hovedparten enten Renault 12 eller Fiat 128. Disse er hovedsagelige også hvide. ( Mere korrekt total falmet hvide ) De gamle modeller har alle som en en lynafleder sat på bag kofangeren - En autoradio som kan tage kassettebånd og noget dingel / dangel hængende på bagspejlet. De oser alle ret meget og jeg tror ikke at nogle af dem har en original udstødning, da de alle larmer en del. Sjovt som man engang imellem ser forskellen mellem lande i den måde deres bil kultur ytre sig.

6. Myte om fedme og slankekure !

Det er dyrere at leve sundt
Fakta: En kost, der både er sund og billig, stiller måske lidt større krav til kreativiteten, men det er ikke nødvendigvis dyrt at leve sundt. En sund livsstil drejer sig både om, at energiindtaget svarer til kroppens energibehov, og at man får den rette sammensætning af makronæringsstoffer såsom protein, kulhydrat, fedt og mikronæringsstoffer såsom vitaminer og mineraler. Indtager du mere energi, end du har brug for såsom slik, snacks eller sodavand, vil du ved at skære ned dér naturligvis spare både kalorier og penge. Der er stor forskel på, hvad fødevarer koster pr. MJ (megajoule) - både når det gælder det sunde og det usunde. De billigste koster 30 øre pr. MJ, mens de dyreste koster 80 kr. Og blandt de dyreste fødevarer pr. MJ finder vi en del, som karakteriseres som sunde eksempelvis asparges, hindbær, peberfrugt, agurk og salat, mens en forholdsvis stor andel af de usunde fødevarer ligger i den lavere ende af skalaen, når man målt i kroner pr. energienhed. Mange af de sunde fødevarer (fx marinerede sild, kartofler, majs, løg, bananer og kål) ligger dog i et prisleje under gennemsnittet siger Jørgen D. Jensen. Han mener ikke, at det behøver at være dyrt at leve sundt, men det stiller måske lidt større krav til kreativiteten i køkkenet og udnyttelsen af prisernes variationer henover sæsonerne. Fødevareinstituttet, Fødevareøkonomisk Institut og Via University College har i fællesskab gennemført et studie, der sammenlignede prisen på danskernes faktiske gennemsnitskost med en anbefalet ernæringsrigtig kost (en modifikation af den nuværende kost, så den lever op til de nordiske ernæringsanbefalinger). Prissammenligningen viste, at den ernæringsrigtige kost ikke var væsentligt dyrere end den faktiske gennemsnitskost.

onsdag den 21. marts 2012

Jeg fandt en baby skilpadde !

På min løbetur langs stranden kommer jeg gennem et øde sump/skov område. Et sted hvor en mindre flod løber ud i havet. Der er et par stier, men det er ikke lige turistområde, da stranden er fyldt med tomme plastdunke - gammelt garn og andet affald som kan drive i land..... Og skoven er et vildnis, uden den store planlægning.
Men.... Skoven er fyldt med skildpadder. I mange forskellige størrelser. Fra små 100 gram til nogle så store som 3 fodbolde. De moser sig frem og larmer ret meget. Da jeg stoppede op for at udforske dem, opdagede jeg også små slanger og kæmpe skrubtudser. Fantastisk at der er så meget natur lige midt i et stort turistområde.
Jeg fandt en baby skildpadde, som jeg tog med tilbage til hotellet. Viste konen og derefter slap løs i hotellets have. ( Her er i forvejen skildpadder - Som jeg først troede var importeret for at imponerer gæsterne ) - Nu fik Hotel / skildpadde / familien et nyt medlem.

5. Myte om fedme og slankekure !

Hvalpefedtet ryger af i puberteten
Fakta: Hvalpefedt er en ældre, let humoristisk måde at omtale overvægt og fedme blandt børn og unge på. Begrebet indeholder forestillingen om, at det er et forholdsvis godartet fænomen, som de unge vokser fra, når de flytter væk fra 'mors kødgryder' og selv skal tjene deres egne penge, købe ind og lave mad. Og for adskillige årtier siden kunne der sagtens have været noget om snakken. Det er bare ikke længere tilfældet! Hvis overvægt og fedme udvikler sig i barndommen, så er den lige så svær at komme af med, som for folk i alle andre aldersgrupper. Adskillige videnskabelige undersøgelser viser, at overvægt og fedme i 10-12-års alderen hænger sammen med en stor øget risiko for også at lide af overvægt og fedme i voksenalderen. På samme måde har forskerne vist en sammenhæng mellem overvægt i barnealderen helt ned til de alleryngste aldersgrupper og overvægt i voks enalderen. Hvalpefedt er derfor langt fra et godartet fænomen, fastslår Bjørn Richelsen. "Vi kan i dag måle forstadierne til diabetes-2 og åreforkalkning allerede i barnealderen hos børn med hvalpefedt" siger han. Tidligere blev type-2 diabetes kaldt 'gammelmandssukkersyge', men det er man i dag gået bort fra, blandt andet fordi sygdommen ses allerede hos svært overvægtige i teenageårene.

tirsdag den 20. marts 2012

Beviset - Jeg var i vandet !

AAAGGGGHHH ! - Det var mega koldt, men jeg overlevede. Ud fra princippet, at man ikke kan tage til de varme lande uden at bare i havet - - Så sprang jeg i middelhavet. - Jeg nåede endda at svømme små 100 meter inden jeg kom til den erkendelse at at nok var nok. ( Jeg skulle jo nødig gå i krampe og få behov for at nogen kom og reddet mig op ) - Jeg tror kun turene i havet skal være for at køle en hård løbetur. Nu må jeg se hvad der er mod og vilje til !

4. Myte om fedme og slankekure !

Spis ikke efter kl. 18
Fakta: Hos en almindelig normalvægtig person i energibalance, vil energien i aftensmåltidet eller det, man i øvrigt spiser om aftenen, ikke løbe lige i fedtvævet. Når du er i energibalance, er din vægt stabil, og fedtmængden på din krop ændrer sig ikke. Langt de fleste af os er ikke i energibalance hver eneste dag: Nogle dage spiser vi mere eksempelvis i weekenden, andre dage mindre. Nogle dage er vi meget fysisk aktive, andre dage mindre. Resultatet er, at de fleste mennesker vejer det samme i slutningen af ugen, som da den begyndte, selvom de ikke har været i energibalance dagligt,« siger han. Hvorvidt du er i positiv eller negativ energibalance, kan ses på vægten, og forskerne taler om, at en given person er i energibalance set over dage, uger eller længere tid. Indtager du over længere tid mere energi, end du bruger, er du i positiv energibalance og tager på. Omvendt betyder en negativ energibalance over længere tid, at du taber dig. Der er kun noget om myten, hvis vi mod sædvane kun ser på en enkelt dags energibalance i forhold til de tre hovedmåltider siger Bjørn Richelsen og uddyber: "Aftenmåltidet er ofte det største, og vi rører os ikke så meget, efter vi har spist. Det gør vi både efter morgenmaden og frokosten, så den energi, vi indtager om morgenen og ved frokostbordet, bliver forbrændt i løbet af dagen ved de aktiviteter, vi udfører". Så hopper du ind på sofaen foran tv'et efter aftensmaden, ja, så er der en god mulighed for, at en del af energien fra måltidet bliver lagret i kroppen, da den ikke umiddelbart bliver brugt til noget. Bemærk dog, at noget af den opmagasinerede energi bliver brugt i løbet af natten, hvor vi jo ikke spiser, men 'lever' af det glukose og de fedtstoffer, som leveren og fedtvævet frigiver. Bjørn Richelsen peger samtidig på en interessant observation: Svært overvægtige mennesker har det til fælles, at de ofte kun spiser ét, stort, endda meget stort måltid om dagen - og det er næsten altid aftensmaden. Så hvis du ønsker at tabe dig, så kan du med fordel undgå, at aftensmåltidet bliver for stort. Så supplér med salater, tag kun én portion og vær aktiv efter måltidet. Antallet af timer foran fjernsynet er også en god prædiktor for vægtstigning, så vær en selektiv fjernsynskigger,« lyder rådene.

mandag den 19. marts 2012

Skildpadde krydser vejen !

Så kan det snart ikke gå langsommere. Jeg fandt dette skilt på vores gåtur til Belik. ( Skildpadder krydser vejen ) - Bare tanken var sjov. Tænk nu hvis der kom en mellemstor padde ( Ca. fodboldsstørrelse ) ud på vejen - Og den skulle krydse over. Det kunne stoppe trafikken i en halv time - - Mindst. Og det er ikke lige den attetude jeg ser i den tyrkiske trafik. Det er mer eller mindre laredoland, hvor man drøner derudaf - og tuder i hornet. - Måske flytter en skildpadder sig hurtigere når den høre et bilhorn, men jeg tvivler.

3. Myte om fedme og slankekure !

Fedme er arvelig !
Fakta: Man kan ikke arve fedme, men man kan arve en genetisk tilbøjelighed til at udvikle den. Selvom arven spiller en rolle er også miljøet - alt det andet end arven - også yderst vigtigt og ændringer i miljøet er baggrunden for fedmeepidemien. Der findes gener, som er involveret i overvægt, men det er ikke så simpelt, at man bare kan sige, at overvægt er arvelig. De almindelige former for overvægt og fedme skyldes mange gener med forskellige ofte hyppige variationer, og de påvirker tilbøjeligheden til at blive mere eller mindre fed forklarer Thorkild I. A. Sørensen. Familiestudier viser, at børn er federe, jo federe deres forældre er. Det fælles familiemiljø er traditionelt blev tillagt en meget stor betydning i forståelsen af fedme og som grundlag for forebyggelse. Familiemiljøet forbindes med fælles spise- og motionsvaner, som børnene tager til sig og som ofte følger dem gennem livet. Men det har faktisk været forbløffende svært at bevise, at det er disse vaner, det drejer sig om, på måder, der lever op til almindelig videnskabelige standard,« fortæller han. Selv om familiemiljøet spiller en rolle, er den er svagere end genernes påvirkning, fastslår forskerne. For undersøgelser viser, at virkningen af det oprindelige fælles miljø fortager sig, når børnene flytter hjemmefra, og så er det altså kun generne, der kan være ansvarlige for, at familiemedlemmerne ligner hinanden vægtmæssigt. Dog kan man ikke konstatere, at fedme er arvelig. Det er tilbøjeligheden til at udvikle fedme, man får med sig fra far eller mor. "Der findes enkelte, sjældne former for meget svær fedme, som går i arv i familierne på samme måde som andre åbenlyst arvelige sygdomme. Det er en enkelt fejl i et enkelt gen, som står bag de arvelige fedmesygdomme, men for at blive ramt skal man have genet fra både sin far og mor, før det er aktivt. Og selv da, er det kun 25 % af børnene, som får genet og bliver syge" forklarer Thorkild I. A. Sørensen.

søndag den 18. marts 2012

Jeg havde helt glemt fornemmelsen !

Jeg havde helt glemt hvordan det er at slappe af. Starte dagen med et overdådig morgenbord - Finde en plads ved poolen - Klæde om og løbe en time langs stranden - Smide sig i en liggestol - Ligge et sted mellem drømmeland og halv vågen, mens solen brænder på huden. Det er simpelhen livet. - I en travl hverdag, hvor opgaverne og lysten til at virke presser alle andre tanker i baggrunden. En hverdag der engang imellem springer fra mandag til fredag på en så uvirkelig måde, så sindet til tider ikke lige er på omgangshøjde. Så kan jeg godt glemme de basiske værdier i livet.
Lykke er måske et stort ord - Men det er tæt på, når jeg ligger ved poolen og eneste problem er om jeg skal små sove en time mere, eller jeg skal bevæge mig op til baren efter endnu en øl.

2. Myte om fedme og slankekure !

Overvægtige har lavt stofskifte
Fakta: Det er en myte, at fede mennesker har lavt stofskifte. Og det er, hvad det er - en myte. Det fastslår professor Arne Astrup. For det er størrelsen af din såkaldte 'Magre Kropsvægt', der bestemmer, om du har en høj eller lav forbrænding. Den finder du ved at trække vægten af dit fedt fra din kropsvægt. Så er du en lille, spinkel person, har du en lav forbrænding. Men er du en stor muskuløs eller fed person, så har du en høj forbrænding - og kan derfor spise flere kalorier uden at tage på. Alligevel kan overvægtige, som prøver utallige slankekure, føle, at de ikke taber sig, selv om de næsten intet spiser, fortæller Arne Astrup. Mange overvægtige oplever, at de må være udstyret med et sygeligt lavt stofskifte, så de tager på af 'ingenting', og at slankekure slet ikke virker for dem. Vi får ofte henvist overvægtige patienter til vores institut, så de kan få målt deres forbrænding i særlige kamre, vi har til formålet. Teknologien er så præcis, at den registrerer hver enkelt forbrændt kalorie, uden at personen kan se eller mærke det. Og det er kun i yderst sjældne tilfælde, at overvægtige og fede har et lavt stofskifte, siger han og understreger: Ja, der findes mennesker, der har en lavere forbrænding end normalt, men den er sjældent af en størrelsesorden, der har nogen betydning for kropsvægten. Så der findes altså ikke personer, der bliver tykke, hvis de spiser og drikker ekstremt lidt. Der er andre faktorer, der spiller ind på, om man taber sig eller ej. Kroppen er med dens væv og organer som en motor, der holder hjertet pumpende, hjernen og lungerne i gang og som sørger for, at vi kan bevæge os rundt. Benzinen i denne motor er kalorierne fra vores mad og drikke - og indtager vi mere brændstof, end der er brug for, så ryger det i kroppens fedtdepoter. Når vi sover eller ligger på sofaen, så kører motoren i tomgang, og vi bruger stort set ingen kalorier. Når vi rører os og motionerer, så træder vi så at sige på speederen og bruger kalorier fra fedtlagrene, siger Arne Astrup. Forbrænding er dog ikke kun er et spørgsmål om fysisk aktivitet: Der er også arvelige komponenter. Blandt andet afhænger forbrændingen også af den samlede vægt af din hjerne, lever, nyrer, muskler og alle andre væv og organer. Har du eksempelvis forholdsvis store organer, så vil du have en højere forbrænding.

lørdag den 17. marts 2012

1. Myte om fedme og slankekure !

Spiritus feder ikke
Fakta: Alkoholiske drikkevarer indeholder meget energi, fastslår ph.d. Janne S. Tolstrup. For det første har selve alkoholen pr. gram flere kalorier end kulhydrat og protein, og for det andet er der meget sukker i eksempelvis øl og drinks. Samtidig får vi ikke stillet appetitten gennem den energi, der er i alkohol. Så hvis man drikker, kan man altså nemt komme til at indtage flere kalorier, end man har brug for siger hun. Drikker du til gengæld med måde, så viser studier ikke en sammenhæng mellem alkohol og udvikling af fedme. Den nyeste forskning på området fremhæver, at drikkevaner har mindst lige så stor en effekt som mængden af alkohol. Det vil sige, at folk, der drikker en given mængde alkohol over flere af ugens dage, er slankere end personer, som drikker den samme mængde på færre dage.

fredag den 16. marts 2012

Penge tilbage fra Skat !

Så nærmer vi os tiden, hvor familien Danmark skal afregne skat for 2011. Nogen skal have penge tilbage - Andre skal af med slanterne. - Vi er selv lidt usikker på hvor vi er. Et noget større kørselsfradrag, samt et jobskifte i 2011 har gjort tingene noget ugennemsigtig.
Jeg kan ikke forstå at man i denne digitaliseret verden, ikke kan følge sin skat online. Se om man er på sporet og eventuel kunne rette op hen af vejen. Det kunne også være en fordel for staten, da de så kunne få et "live" billede af, hvor meget der kommer ind i skat. Og om borgerne husker at betale den rette skat.

Mest ondt på dag 2 !

Det giver egentlig ikke megen mening, at det næsten gør helt ondt at tænke på. Når man har været på en ekstra hård løetur eller har flyttet tunge kasser op på femte sal for sin bedste ven, så er man godt nok træt umiddelbart efter. Men den indgående, deciderede smerte i ben og arme mærker man først for alvor én eller to dage senere som en slags forsinkede tømmermænd. Lars Arendt-Nielsen fortæller, at kroppen reagerer, når man har brugt sine muskler rigtigt meget eller har lavet 'excentrisk arbejde', hvor man strækker sine spændte - kontraherede - muskler til ydrepositioner, som man sjældent oplever i lænestolen .»Når du kører ned ad skibakken, får du hele tiden påvirket eller forlænget dine kontraherede muskler. Man gør det også i mange andre sportssammenhænge, når man f.eks. hopper og lander igen, eller når man går ud i haven og knokler løs.«»I de situationer yder musklerne ofte mere kraft, end de faktisk er bygget til, og det kan give nogle små skader inde i musklen. Det frigiver en lang række stoffer i musklen, som giver en slags betændelse eller en inflammation, og der går processer i gang, som skal hele de skader.«»Disse inflammatoriske signalstoffer gør, at du får mere ondt i din muskel, ligesom ved en betændelsestilstand. De gør dine smertenerver mere følsomme, så du føler træthed og muskelsmerter tidligere end ellers, og de bliver først frigivet i stor mængde en-to dage efter aktiviteten. Man taler jo om, at hvis man har været ude at drikke, så skal man bare drikke en reparationsbajer for at få det bedre. Gælder det samme for motion? »Den holder til en vis grad. Efter den første kamp i sæsonen går man altid som en cowboy, og det er selvfølgelig, fordi musklerne ikke er ordentligt trænet, og det kraftige arbejde har lavet skader på musklerne, som har fået det til at gøre ondt. Og det er godt at holde sig i gang, for træningstilstanden går lynhurtigt ned ad bakke igen. Hvis du tager tre dage på sofaen, skal du bruge ti dage på at bygge din form op igen, og det er én af grundene til, at professionelle sportsfolk gerne vil hurtigt på benene igen efter en skade. «Hvad med os hobby-motionister - kan vi på nogen måde undgå den første smerte? »Nej. Men jo bedre musklerne er trænet, des større styrke og kapacitet har de, og des minde skade vil der ske efterhånden. Jeg ved ikke, hvor meget du graver i haven, men hvis jeg gør det, går det ikke så godt dagen efter. Til gengæld kan jeg sagtens løbe en maraton, for det er jeg vant til. Så det er spørgsmålet om, at musklerne skal være trænet til aktiviteten.«

torsdag den 15. marts 2012

Mærkelige kombinationer af varer !

For leden var jeg forbi Guldbageren i Tarm. Ideen var sådan set bare at tage en kage med hjem til aftenskaffen.... Men så stødte jeg på denne reklame.
En DVD film + 4 trøffelkugler = 149.- kr. - Umiddelbar et ok tilbud, men bare første gang jeg så denne kombination - Og så ved en bager.
Og man kan vel også spørg sig om det ligefrem er nødvendig i mersalgets hellige navn, at forretningerne skal til at danne billeder oppe i hovedet af folk, for at få mere over disken. ( Jeg så straks en lille familie, sidde med åben mund og grine af filmen, mens trøffelkuglen tydelig kan ses balancerer på tænderne bag højre kind -Velbekomme ! ) Det fik fantasien til at løbe lidt videre. Hvad kunne man også kombinerer, for at få lidt mere gang i salget fra ens forretning.
Apoteket: En hobbykniv med knækblade + en pakke plaster = 39.95 kr.
Købmanden: 6 pack Bacardi Breezer + en rulle brækposer = 85.- kr.
Lingeributikken: Et sæt smart undertøj + en pakke fortrydelsespiller 499.- kr.
Sportsbutikken: Børne surfer bræt + handy kuffert med genoplivningsudstyr 2999.- kr.
... ja, mulighederne er mange. Lav du bare lidt selv. Desværre syntes jeg at det bliver noget roderi, når butikker begynder at sætte hele seancer / opsætninger op, bare for at lave lidt mersalg.

onsdag den 14. marts 2012

Diabos Do Asfalto !

Der findes mange flotte lastbilen på landevejen. Mange er dekoreret og har mere eller mindre fantasifulde billeder og tekster. For leden tog jeg dette billede af en leverandør på fabrikken. Med navnet:
Diabos do asfalto !
Helvede på asfalten !
Jeg håber ikke at man skal tage det alt for bogstavelig. For så kan man da blive helt nervøs for at møde chaufføren uden på asfalten !


tirsdag den 13. marts 2012

Har jeg mon dummet mig i flere år !

3Mange studier har vist, at vinterfodrede fugle er i topform og lægger deres æg tidligere end ikke fodrede fugle. Men til forskernes store overraskelse fik mejser, der blev fodret tidligt på ynglesæsonen, betydeligt mindre kuld end fugle, der selv skulle finde deres føde. Desuden var andelen af klækkede æg mindre i de små kuld. En årsag kan være, at fodrede fugle bruger for mange kræfter på at forsvare foderbrættet og for lidt tid på at finde en god mage. En anden årsag skal måske findes i registreringen af, at fodrede hanner gik i gang med at synge tyve minutter senere end hanner, der ikke blev fodret. De kom for sent til den tidlige morgensang, som er meget vigtig for fuglene. For på det tidspunkt, skal de forsvare deres territorium og tiltrække hunnerne – og ikke bruge deres tid på at æde!

Nu må jeg så indrømme at jeg nok har dummet mig i flere år. Jeg har fast fodret til langt ind i foråret. Det må jeg hellere sætte en stopper for.

mandag den 12. marts 2012

Er din plastdunk mon giftig !

Jeg har drukket rigtig meget vand af drikkedunke, og aldrig skænket det en tanke, at det kunne give problemer. Nu viser det sig at jeg godt kunne have indtaget forskellige sundhedsfarlige. Derfor er jeg nu blevet opmærksom på denne vejledning:
Skal den bløde drikkedunk være uden bisphenol A, ftalater og pvc? Gå efter plastpile med 1, 2, 4, 5 eller 6 i bunden. Vælg alternativt plastpile med de store bogstaver, der svarer til disse tal, og som specificerer plasttypen. Tallene er dog ikke en garanti for, at der ikke er andre hormonforstyrrende stoffer i plasten. De kan for eksempel fremkomme, når der bruges flammehæmmere og stabilisatorer for at undgå, at dunken nedbrydes i solen.
Her er fem gode råd:
Spørg i butikken
Drikkedunke uden tal i bunden opfylder mindstekravene i lovgivningen men kan være lavet af polycarbonat, som udskiller bisphenol A, og som er tilladt i produkter til børn over tre år. Derfor, spørg i buti.ken.
Nem tommelfingerregel
Lugt til flasken. Stil den tilbage på hylden, hvis den lugter meget af plastik.
Vig udenom 3 - tallet
Et 3-tal viser, at plastiktypen er pvc, som ofte er blødgjort af ftalater. Det bruges normalt ikke til produkter til fødevarer og drikke, og altså heller ikke drikkedunke.
Undgå 7 - tallet
Dette tal fortæller, at plasten ikke er typerne 1 -6, men kan være alle andre plasttyper, hvorfor det ikke kan udelukkes, at der udskilles bisphenol A eller andre stoffer.
Undersøg sagem selv:
I Danmark er der ingen lovkrav til at mærke plastikprodukter med plastpilene. Producenten har ansvaret for, at produktet er sikkert at bruge for forbrugeren.

søndag den 11. marts 2012

Tilbagelænet bilvask !

Nu kan man vaske bil på mange måder. Jeg gør det næsten altid i min indkørsel. Bruger sæbe og vand og skyller rent med regnvand ( Så bliver man fri for kalkstriber ) - Sønnike har også taget denne vane til sig, selv om bilvasken nok mest bliver udført når faderen siger: "Nu trænger den lille røde da hvis til en kærlig hånd"
Men en af de ting jeg IKKE har lært ham er den tilbagelænet metode at vaske bilen på. Med den ene hånd i lommen. Og i et tempo, hvor man kunne frygte at skidtet kunne nå at springe tilbage på bilen inden han bliver færdig. - Jeg har nok alt for meget "ild i rø..." til at forstå hans arbejdsmetode.

lørdag den 10. marts 2012

Lærkesang - så det synger !

I går hørte jeg Sanglærken - Eller rettere - Jeg hørte flere Sanglærker. Jeg løb forbi en større græsmark, fyldt med en større flok Skotsk Højlandskvæg. Og ikke ret langt over kvæget hang flere Lærker og sang på livet løs. Jeg måtte lige stoppe op og nyde lyden.
Lærkens sang får et helt bestemt billede frem i mine tanker. Engang, som meget ung knægt, lå jeg ude på en sommermark med min fader. Vi lå og kiggede lige op i luften. Solen varmede og min fader fortalte om den lærke, der hang over vores hoveder. - Jeg kan næsten genfinde den duft der var på marken.
Skøn erindring !

fredag den 9. marts 2012

Betalt rygepause !

Røgen har for længst forladt lokalet på arbejdspladserne, alligevel er ikke-rygende medarbejdere fortsat irriteret på deres rygende kolleger. De syv minutters afbræk fra skærmen, som rygerne jævnligt tager sig i løbet af arbejdsdagen, skaber nemlig jalousi på arbejdspladsen. 52 procent af danskerne er enten meget eller lidt imod, at kollegerne tager rygepauser i løbet af dagen, viser nye tal, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Nyhedsbureauet Newspaq. Dem, der ikke ryger, sidder ofte tilbage og tænker: Nu tager jeg slæbet, mens rygerne er ude at muntre sig. Jeg får jo ikke sådan en pause på ti minutter, hvor jeg får besked på at holde pause. Men pauser er ikke noget, man får, det er noget, man selv skal tage, sig. Fagforeningen HK kender godt til problemet på arbejdspladserne. De anbefaler, at man tager en dialog, hvis det skaber dårlig stemning blandt medarbejderne. Det er altid lettere at brokke sig end at gøre noget ved problemet, men man bliver nødt til at tage en snak, hvor både kolleger, tillidsmand og ledelse deltager. Et forbud om rygning i arbejdstiden bliver stadig oftere resultatet.- Det er bare lettere at forbyde rygning, så slipper man for problemer om, hvem der må holde pauser hvornår, og så kan der ikke blive dårlig stemning over det. Ofte bunder den dårlige stemning ikke nødvendigvis i de ekstra pauser, rygerne tager. Når en personalegruppe har en spændt eller dårlig stemning på grund af rygernes pauser, vil der ofte være enten uløste konflikter, et stort arbejdspres eller et manglende socialt fællesskab i gruppen. Nogle mener, at de rygende kolleger koster arbejdstimer, og at det derfor bør modregnes i deres arbejdstid, men det kan udløse flere konflikter. Det skal ikke være sådan, at man laver en klippekort-ordning. Så er vi jo tilbage ved de gamle samlebånd. Det skal ikke være sådan, at alle kaffepauser og toiletbesøg bliver talt sammen for at sørge for, at alt bliver ligeligt fordelt.

torsdag den 8. marts 2012

Bryllup i familien !

Så skal vi til bryllup. Min mellemste datter har inviteret til denne glædelige begivenhed. Og vi glæder os utrolig meget. - Vi har lovet at betale brudekjolen, så konen har en rigtig tøsetur i sigte, hvor der skal bruges "flere" timer i Lilly´s brudebutik. Jeg holder mig lidt mere tilbage. Men glæder mig meget til at føre min datter op af kirkegulvet. Og selv om det er længe siden hun er flyttet hjemmefra, så er det alligevel en slags definitiv understregning af, at hun nu starter sin egen familie. - Så er det da godt at hun gifter sig med en fantastisk svigersøn.

onsdag den 7. marts 2012

Rygning på arbejdspladsen !

Ifølge nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed betyder det, at 180 danskere hvert år dør af passiv rygning på arbejdspladsen. Tal viser også, at omkring 700.000 danskere udsættes for den tobaksforurenede luft på jobbet. - Den her nye undersøgelse viser, at cirka 180 om året dør af tobaksforurening. Politikerne må indse, at der en gang for alle skal sættes en effektiv stopper for, at mennesker udsættes for sygdomsfremkaldende røg fra andres rygning på arbejdet. I lyset af disse tal ser jeg ser gerne en strammere rygelov. Ifølge Statens Institut for Folkesundhed dør 59 af lungekræft, 54 af iskæmisk hjertesygdom, 49 af apopleksi og 21 af KOL pga. passiv rygning. Derfor ser både Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Danmarks Lungeforening gerne, at politikerne strammer rygeloven yderligere, fordi rygekabiner og rygerum ifølge WHO ikke er effektive løsninger i forhold til at fjerne de farlige stoffer i røgen. - Blot en times udsættelse om ugen for passiv røg øger risikoen for hjertekarsygdomme. Det er uforståeligt, at Danmark i forslaget til ændring af rygeloven ikke følger WHO og EU's anbefalinger om at flytte røgen 100 procent udendørs. Vi har i dag så omfattende dokumentation for, hvor skadelig den passive røg er. Politikerne må simpelthen vise mod og tage det sidste afgørende skridt og indføre rygeforbud indendørs på landets arbejdspladser.

tirsdag den 6. marts 2012

Når ord siger mere end selve ordlyden !

Taler man om svangerskabsafbrydelse, eller taler man om fosterdrab? - Taler man om fedme eller mennesker med stofskiftesygdomme? - Man taler ofte om det samme. Men ordvalget farver nemt holdningen til emnet, og bliver etiketterne først en del af almindeligt hverdagssprog, kan man glemme, hvad der egentlig ligger bag ordene. Det mener Det Etiske Råd, som derfor har oprettet en arbejdsgruppe, der skal rådgive og skabe debat om etik og sprog. Ifølge formanden i Etisk råd Jacob Birkler, mangler vi en bevidsthed om, at sproget kan forme vores holdninger til etiske spørgsmål: - Man kan blive forblændet og forført af sproget, siger han.- Vi er opmærksomme på, at holdningen blandt andet skabes ud fra sprogbrugen, som dermed kan anspore hele debatten. Et eksempel er "aktiv dødshjælp", som også kan kaldes "drab på begæring". Når man debatterer, skaber det forskellige holdninger, til trods for at der er tale om samme emne. Det Etiske Råd sigter blandt andet på at udarbejde et katalog, som vil fremhæve eksempler på, hvordan sprogbrug er med til at forme holdninger til etiske spørgsmål i den offentlige debat. Allerede nu fremhæves fedmedebatten som eksempel på en etisk debat, der til tider problematiseres af det ordvalg, der bruges. Selve sprogbrugen er blevet en politisk og holdningsmæssig kampplads, hvor mange forskellige parter vil påvirke os i stedet for at gøre det med argumenter.

mandag den 5. marts 2012

Niels Haugaard effekten - I Sdr. Omme !

Jeg ser daglig dette skilt i Sdr. Omme - Og hver gang kan jeg ikke lade være med at tænke på en bestemt sang af Niels Haugaard. ( Den handler godt nok om atomkraft - Men meningen er den sammen )

Vi vil alle - Åhh så gerne have grøn energi, men det skal bare ikke lige lægge i min baghave. Jeg kan godt se at det kan give visse problemer og der kan være gener. Men skal man være lidt rationel og se på mængden der bliver chikaneret - Så ville Sdr. Omme og omegn nok ikke være et dårligt valg. De er bestemt ikke så tæt befolket at det "gør noget" - Og skal man bedømme på antallet af Til Salg skilte i området, så bliver de ikke fler sådan lige med det samme.

søndag den 4. marts 2012

LEGO world class !

Jeg har altid godt kunne lide Lego. Det har været en del at min opvækst - Og en del af mine børns opvækst. ( Endda mine piger legede med Lego ) - Og det har været en del af min forståelse af at være Dansker, når man skulle definerer hvor jeg kom fra over for udlændinge. - For ligemeget hvem man taler med ude i verden, så kender de mærket Lego.
Nu er det så kommet så langt at Lego sidder på 7,1 % af marked for legetøj i hele verden. Det kan man da blive helt stolt af. At vi har så innovative mennesker - så dygtige forretningsfolk og så dansk et produkt er fantastisk. Og at Jørgen Vig Knudstorp fastholder arbejdspladserne i Danmark, trods de meget store løn omkostninger er virkelig prisværdig. - Godt gået Lego - Tillykke til alle medarbejderne - Flot indsats !

lørdag den 3. marts 2012

Måske er der alligevel et håb !




Så er der måske alligevel en redning for min fremskridende aldring. Rødderne fra den stedsegrønne busk ’blue hydrangea’ (Dichroa febrifuga) har i århundreder været brugt inden for traditionel, kinesisk medicin til behandling af malaria. Nu har forskere fra Harvard School i Boston, USA, fundet ud af, at stoffet ’halofuginone’, der findes i buskens rødder, også kan blokere reaktioner i immunforsvaret, som kan forårsage sygdom. Men derudover kan stoffet måske også bruges i en anden sammenhæng, skriver newscientist.com. Halofuginone hæmmer nemlig optagelsen af næringsstoffer. Tidligere forskning har vist, at dyr, der kun får tilstrækkelig med føde til at overleve, lever længere. Dermed kan stoffet måske også bruges mod aldring.

fredag den 2. marts 2012

Vilddyret fra Tyskland !

Der er mange måder at lave en god reklame. Jeg kom forbi denne opsætning med den nye folkevogn - Beetle.
OK - Den nye model ser en del mere sporty - Mere pågående - Mere aggrasiv ud. Men at den ligefrem skal holdes i bur ??
Det er dog et fantastisk godt blikfang.

torsdag den 1. marts 2012

Er Triathlon og Marathon farlig for hjertet !

Jo større anstrengelse, des større skade. Australske forskere har i et studie fulgt en gruppe på i alt 40 atleter, der havde en gennemsnitsalder på 37 år, og som enten dyrkede maraton, triatlon, bjergcykelløb eller ultratriatlon, som er tre gange en ironman. Alle trænede i mere end 10 timer om ugen og har i deres seneste løb nået i mål med tider blandt den bedste fjerdedel af løberne. Ingen af forsøgspersonerne led på forhånd af hjerteproblemer eller havde nogen form for risikofaktorer i forhold til hjertesygdom. Forskerne testede og undersøgte atleterne et par uger før løbet, umiddelbart efter løbet samt mellem 6 og 11 dage efter løbet. For alle deltagerne viste det sig, at højre hjertekammer blev markant større lige efter løbet, og at dets funktion på alle måder blev forværret. Det venstre hjertekammer var derimod upåvirket. Mellem 6 og 11 dage efter løbet var højre hjertekammerfunktion igen normal bortset fra’uddrivelsesfraktionen’ - det vil sige den hastighed, hvormed væske flyder ud af hjertekammeret – der blev ved med at ligge under det almindelige niveau. Hjertekammerfunktionen var i gennemsnit nedsat med 10 procent for alle deltagere i hele gruppen umiddelbart efter løbet, mindst for maratonløbere og størst for dem, der havde gennemført et ultratriatlon.


Dokumentationen på lang sigt er svær at få hold på.


Af de 39 atleter, som fik foretaget MRI-skanninger, viste fem af dem at have tegn på arvæv i hjertet. Disse atleter har dyrket ekstremsport i betydeligt flere år, end dem hvor alting så normalt ud på scanningsbillederne. Det kniber derimod endnu med at redegøre for konsekvenserne.»Betydningen på lang sigt er endnu ukendt. Det kræver omfattende, grundige studier, før man kan udtale sig klart om det. Vores data rejser spørgsmålet om, hvorvidt ekstremsport er sundt for kroppen, men de tillader ikke, at vi kommer med konkrete svar.«»Der er entydige data fra andre studier, der viser, at visse hjerterytmeproblemer, såsom hjerterytmeforstyrrelsen ’atrieflimmer’, optræder hyppigere i atleter end i ikke-atleter. På nuværende tidspunkt kan vi ikke forklare hvorfor,« påpeger forskerne.


Christian Torp-Pedersen, som er professor i hjertemedicin synes, resultaterne ser interessante ud, men understreger også, at man skal tage dem med et gran salt.»Studiet bekræfter vores mistanke om, at ekstremsport er usundt og giver dermed ekstra vægt på den skål, men det er ikke ’the smoking gun’. Den måde, de australske forskere afslører skaderne på, er meget indirekte, og det gør, at man let kan komme til at overfortolke data. Den optimale måde at undersøge, hvorvidt ekstrem udholdenhedstræning giver hjerteskader, er at tage hjertet ud af brystet på atleterne, skære det op i skiver og undersøge hver skive under lup. Men det kan man selvfølgelig ikke gøre i virkeligheden, da forsøgspersonerne så ville miste livet. De australske forskere har derfor måttet ty til en plan B, der går ud på at undersøge atleternes hjerte ved hjælp af MRI-scannere og andre former for udstyr. Forskerne har efterfølgende gennemgået skanningsbilleder og målinger for at finde de tegn, som man typisk forbinder med et beskadiget hjerte, såsom forstørrede hjertekamre, mørke skygger fra arvæv samt mindre væske, der flyder ud af hjertekamrene. Christian Torp-Pedersen mener dog, at der er god grund til at tro på resultaterne, fordi de bekræfter tidligere studier. F.eks. har man undersøgt hjerterne af professionelle landevejsryttere og har dokumenteret, at træningen giver dem tykke og mindre velfungerende hjerter. Noget kunne altså tyde på, at det er en god idé at holde igen med så intens en udholdenhedstræning. Spørgsmålet er så, hvor grænsen går – hvor hårdt må man træne, før man havner i risikozonen? »Det kan jeg desværre ikke svare på, og det bliver meget svært at undersøge. Dem, der løber maraton, dyrker generelt sport på et sundt niveau, så det bliver svært at lave nogle kontrollerede studier, hvor man undersøger, hvor stor skadeseffekten bliver af de forskellige grader af træning,” siger Christian Torp- Petersen og fortsætter:»Mennesker, der løber almindelige distancer, kan roligt løbe videre, for det er veldokumenteret, at det er meget sundt at dyrke moderate mængder af motion. Den pointe bakkes op af de australske forskere, der har ledet studiet.»På trods af den massive stigning i antallet af ekstremsport-udøvere gennem de sidste årtier, er der kun gennemført få studier med henblik på at kortlægge helbredseffekterne på lang sigt. Der er ingen grund til alarm. Vi skal fortsætte med at opmuntre folk til at deltage i den slags begivenheder, men det er også vigtigt at vi undersøger, hvad det betyder for vores sundhed,« slutter han.