torsdag den 15. november 2012

PAS PÅ... En fed chauffør !

Lastbilchauffører med for mange kilo på sidebenene er oftere involveret i traffikuheld end deres normalvægtige kolleger, viser ny amerikansk forskning ifølge Science News. Det kan skyldes, at de har søvnapnø som følge af deres overvægt. Ud af 4000 fatale lastbilsulykker hvert år i USA skyldes mere end 13 procent, at chaufføreren er træt eller har andre fysiske problemer, viser forskning fra 2007 lavet af U.S. Federal Motor Carrier Safety Administration. Årsagen til chaufførernes fysiske skavanker findes mange gange i deres BMI.  Lastbilchauffører har lange arbejdsdage, hvor de sidder stille. Derudover er jobbet ofte stressende, og undersøgelser viser, at chaufførerne ikke sover nok, samtidig med at de oftere ryger end resten af befolkningen, de er mere overvægtige og lider tit af søvnforstyrrelser. Helbredsproblemerne kan blive til et sikkerhedsproblem, viser de nye forskningsresultater.
 
 
Økonom og tidligere lastbilchauffør Stephen Burks fra University of Minnesota har arbejdet sammen med vognmandsfirmaet Schneider National om at identificere faktorer, der kan øge lastbilchaufførers sundhed og sikkerhed. Stephen Burks og hans kolleger har blandt andet undersøgt chaufførernes kognitive evner, deres risikovillighed samt deres evne til at planlægge. For to år siden begyndte forskerne at fokusere på chaufførernes højde og vægt. 744 nystartede chauffører fik målt deres BMI: Havde chaufførerne en BMI på over 25 var de overvægtige, hvis deres BMI var over 30, blev de kategoriseret som fede. I de næste to år holdt forskerne øje med, hvilke chauffører, der var involveret i uheld.
 
 
»Så var det, at tallene stod frem og råbte til os: Vi fandt meget tydelige beviser på, at chaufførerne med højest BMI har større risiko for at komme i et traffikuheld,« siger statistiker fra University of Minnesota Jon Anderson, som har været med til at lave undersøgelsen. I løbet af deres første to år på vejen var de fedeste chauffører med en BMI højere end 35, involveret i cirka dobbelt så mange traffikulykker som chauffører med en normal BMI, konkluderer forskerne, som dog også har godt nyt til lastbilschauffører, der var bare er lidt overvægtige: De småfede har ikke større risiko for at blive involveret i et uheld end normalvægtige, viser undersøgelsens resultater. Resultaterne var de samme, når forskerne tog højde for hvor mange kilometer, chaufførerne kørte, hvor de kørte, deres alder og andre faktorer, som kunne påvirke deres risiko for at køre galt.  De fede chaufførers øgede risiko for at køre galt kan have noget at gøre med søvnapnø, som er en søvnforstyrrelse, der ofte rammer svært overvægtige, som risikerer at blive så trætte, at de falder i søvn, når de kører bil. Men forskerne understreger, at de fede chauffører ofte også er i dårligere form og er mere fysisk trætte end deres normalvægtige kolleger, hvilket også kan forhøje deres risiko for at komme galt afsted i trafikken.
Amerikanere, som mener, at lastbilschauffører skal helbredstjekkes, før de før de bliver sluppet løs på vejene, er glade for de nye forskningsresultater.

Ingen kommentarer: