torsdag den 27. september 2012

IPhone og dårlige arbejdsforhold !


Er du også en af dem der venter spændt på en iPhone 5, som bliver released i morgen. Og drømmer om at få et nyt og lækkert stykke teknologi i hånden. Mens du nu går og fordriver de sidste timer, så kunne du jo tilpas tænke lidt på de mennesker i Taiwan, som har produceret din nye telefon.
Foxconn hedder virksomheden som laver iPhone til Apple En virksomhed der allerede i lang tid har været berømt for at mishandle sine medarbejdere. Firmaet beskæftiger over 80.000 mennesker og mange af dem arbejder under forhold som vi slet ikke kan forestille os. Overtid på 100 timer om måneden er ikke unormalt, og betalingen for disse timer falder kun, hvis man har nået sine kvote mål. Ellers reduceres betalingen. Nogle gange til ingenting. Flere af deres medarbejdere er hyret ind gennem job agenter. Således at virksomheden ikke behøver at betale syge penge eller forsikring i forhold til arbejdsskader. Nu kunne du jo tænke: " Jamen telefonen er da dyr  nok" - Men her bliver du ført bag lyset. Fortjenesten ligger ene og alene ved Apple. Nogle steder har Foxconn endda fået de lokale skoler til at udskrive skolebørn til en slags erhvervspraktik i virksomheden. Børnene indgår dog som almindelig arbejdskraft, men får intet ud af deres arbejde. 
Skulle du nu have fået lidt dårlig samvittighed, så mener jeg faktisk at det er i orden - -. Er du fuldstændig upåvirket, er du nok en af dem jeg vil kaste et blik efter, hvis jeg møder dig på gaden med din nye telefon.  








Ingen kommentarer: