mandag den 31. januar 2011

Så kan det ikke blive mere politisk idiotisk !





Politik er noget med at have en mening og holdning til samfundet. Og så prøve at overbevise alle andre om at det er den rigtige mening / holdning.... Denne øvelse er dog lidt svær i det danske politiske landskab. Da der næsten ikke er det standpunkt, der ikke er taget og derefter nedskrevet i et eller andet program. Det ses faktisk tydelig i dagens Danmark. Næsten alle partier er grænsesøgende i deres bestræbelser på at finde standpunkter som skille sig ud. Men nogen kan åbenbart finde "De vises sten". Liberal Alliance / Latterlig Anarki ( LA) har nu fundet et helt ledigt standpunkt. " Vi skal have Atomkraft i Danmark". Gerne et stort værk i nærheden af København og Aarhus. Nu ved jeg godt at denne A-kraft diskussion har været lagt død i flere år. Og at Danmark derefter har markeret sig i hele verden, som landet med en klar miljørigtig energi politik. ( Her må jeg takke Svend Auken, selv om han slet ikke er min kop te) - Så det er måske ok at vi tager diskussionen igen. Men der kan kun være en løsning. INGEN A-KRAFT. Det vil tage over 15 år at få dette op at stå - Det vil koste en formue - Det vil ødelægge vores vedvarende energi profil - Det vil skabe et affaldsproblem der skal løses af vore børnebørn og det vil ødelægge miljøpresset. Som i dag gør at vi bliver nød til at anstrenge os for at blive ressource neutrale. Derved kan det sagtens blive for sent at gøre noget. - - Så LA, find et andet labialt synspunkt, som kan gøre jer synlige.

søndag den 30. januar 2011

Er vi bare dårlige til at vælge !

Vi har længe gået og glædet os til en uge i Sham El Sheikh. Alt Incluciv. + strand + varme og ren afslapning. Men nu ser det ud til at gå helt i fisk. Uroligheder i Egypten truer vores længe ventet ferie. Man må sige at vi er kommet uskyldig ud i dette problem. Men man kan ikke lade være at tænke ordet "skæbne". Sidste gang vi tog på en ferie i vinterperioden var det til Den Dominikanske Republik. Meget kort efter det store jordskæv i Haiti. - Her viste det sig dog at der ikke var de store problemer. Så nu sidder vi og krydser fingerne og håber det bedste.

lørdag den 29. januar 2011

Han havde min respekt !



Thøger Seidenfarden, som døde alt for tidlig, havde min største respekt. Ikke at jeg kunne sympatiserer med alt hvad han sagde. Ja, ofte var jeg lodret uenig med manden. Flere forskellige nedladende ord har jeg nok også ytret om manden. Men han kunne noget, ikke ret mange havde evnen til. Han kunne rokke og flytte grænse i den offentlige mening. Han kunne provokerer uden at han behøvede at råbe og bruge beskidte tricks. Og han stod ved det han sagde. Uanset hvor presset han blev af "den offentlige" mening. Flere gange har han faktisk fået mig til at revurderer min holdning. Og endda fået mig til at flytte min holdning. Så..... Dyb respekt. Her mistede vi en af de mennesker der brændte for at forandre verden. Og en der ikke var bange for kritik.

fredag den 28. januar 2011

En rygende bombe under Kina !

Rygning i Kina er meget udbredt. Rigtig mange mænd har denne vane, men jeg endnu ikke har set en eneste kvinde der ryger. Jeg kan forstå på mine kollegaer, at det ikke altid har været så populær at ryge. Og at rygning i dag er et status symbol. Jeg har prøvet at tale med dem om de uheldige virkninger rygning kan have, men det er som om de er blinde for agumenterne. Lidt ligesom dengang jeg var teenager. Der er heller ikke megen samfundsoplysning om skadevirkningerne og det er tilladt at ryge på offentlige steder og på restauranter Cigaretpakkerne har ingen advarsler. Ja, de kan endda have navne som "Double Happiness." - Jeg tror at alt denne rygning kan blive en samfundsmæssig bombe under det kinesiske sundhedsvæsen. I forvejen er deres sundhedsvæsen ikke gearet til deres befolkningsstørrelse og den kinesiske stat laver i dag forsikringsordninger (Ekstra skat) som skal dække behandlingerne. Disse ekstra skatte kan ikke i dag følge med og deres betingelser strammes hele tiden (Siger min kinesiske forbindelse) - Så når de ryge relateret sygdomme kommer væltende (Om 5 - 10 år) Bliver de rigtig forskrækket. Her er rettidig omhu nok den bedste medicin. Brug pengene på information - Forbyd rygning på offentlige steder og sæt prisen op med rigtig mange procent.

Offentlig afklapsning på CSR !

Greenpeace er en af de mere hårde interesse organisationer, der bestemt ikke kunne finde på at "udlåne" sit logo til nogen som helst. Men de er måske også ude på et skråplan, når de i stedet for stiller sig som dommer og politimand i en verden hvor de selv har sat regler og straf. Og hvor deres grundlag for bedømmelsen forsvinder lidt i tågen. De har lavet en undersøgelse af de forskellige computer virksomheder og scoret dem op mod hinanden. Billedet er 2006 resultatet. - Senere, hvor Apple så gjorde en kæmpe indsats og derved rykkede op i score, så var Greenpeace mere stille om resultatet. For de skulle jo nødig tages til indtægt for at have givet nogen en høj score, og derved "blåstemplet" et produkt. - Her kunne Appel jo med rette gå i pressen og sige at de havde fulgt Greenpeace råd og gjort dit og dat. Hvilket har betyder at Greenpeace nu ser med mildere øjne på virksomheden. Ja, på den måde kan interesse organisationer jo alligevel kommer til at "låne" deres logo ud.

torsdag den 27. januar 2011

Lighed for loven !




I min søgen på nettet omkring emner for Kina, faldt jeg over dette billede. En politibil, som desværre var kommet til at parkere ulovlig i Beijing. Og det skal man bare ikke. For så kommer P-Vagten og sætter hjullås på bilen. Helt rart at se, at der er lighed for loven. Især i et land, som mange mener er fyldt med kammerateri indenfor det offentlige. Håber det kan aflive lidt af denne myte.

Dagens avis !

På hotellet får jeg, med ujævne mellemrum, smidt China Today på min seng. Og man kan da også læse et parkinesiske aviser i lobbyen. Men eller er det ikke megen avis man ser i Kina. Et stykke nede af gade bliver avisen hængt ud i nogle montre hver dag. Og her er der ofte kø. Både dag og aften, for at læse avisen. Jeg tror ikke der er megen forretning i at udgive avis. Men jeg tror heller ikke at det er andre end staten der udgiver. For de kinesiske aviser er næste rippet for reklamer.

Fint besøg og gaver !

I dag kom den de lokale lovgivere / Kommunen forbi fabrikken. Det årlige venligheds visit til de vigtigste virksomheder i deres område. Der blev udvekslet hilsner og gaver og måske blev der også klaret et par lovmæssige problemer ( Jeg forstod ikke lige sproget) - En sjov skik, som aldrig ville finde indpas i lille Danmark. Tænk bare scenariet Kolding kommune kommer på besøg. Vi udveksler gaver og får lige ordnet et par uoverensstemmelser, mens vi smiler bredt og ser glade ud ! - Nej - vel. Det lugter lidt af kammerateri. Jeg gik overrakt en flot æske, indeholdende forskellig frugter. Vi delte kassen på kontoret og jeg tog den specielle Dragon fruit. Håber at den kan holde sig helt til Danmark (Og jeg ikke bliver taget i tolden med indførsel af ulovlige madvarer).

onsdag den 26. januar 2011

Kan man gemme sit CSR under andres logo !

Nogle virksomheder er så smarte, at de enten køber sig adgang til at bruge en interesse organisations mærke på deres produkt. Eller de laver nogle arrangementer, hvor de på en eller anden måde bliver blå stemplet af en sådan organisation. Det kan for sin sag også være godt nok, da det jo kan være en vind - vind situation. Men hvordan i alverden er disse interesse organisationer sikre på at virksomhederne er helt igennem gode. Kontrollerer de virksomhedens totale CSR regnskab. Har de audit team til at tjekke de enkelte fabrikkers påvirkning på miljøet. Og laver de en til bunds gående undersøgelse inden de "låner" deres logo ud ! - Jeg tror det næppe. Både fordi sådanne organisationer ikke vil bruge deres penge på at kontrollerer virksomheder og fordi de ikke har ekspertisen til dette. Og mest vigtig ! - Begyndte de på dette arbejde, var der nok ikke så mange virksomheder der ville være med / ville bestå testen. Og det betyder jo, at der vil være færre penge til interesse organisationen. Jeg mener at man skulle holde sig for god til at indgå i sådanne sammenhænge. Det kan rigtig nemt gå galt.

Jeg vil gerne have den høne !

Det er altid godt at vide hvor tingene kommer fra. Og her var der syn for sagen. En af gadehandlerne havde sin mobile butik fyldt med høns. En dame (se billedet) pegede på en af hønsene, og straks tog butiksejeren fuglen ud. Slog den hårdt ned i jorden og smed den i en kogende gryde. ( Se venstre side af billedet) - 3 minutter efter tog han fuglen op igen og så plukkede han den på rekord tid. Damen fik så hønen med hjem i hel og varm tilstand. Så hun selv kunne slagte og rengøre. Det kan man da kalde friske varer. ( På billedet er han ved at plukke hønen )

Her går man i små sko !

Jeg måtte låne mig frem på sikkerhedssko, da jeg havde efterladt mine egne på den nordligste fabrik. De havde dog kun størrelse "lille 44" - Jeg syntes ikke det var så slem, så jeg sprang i futterne. Men - men, efter 2 dages vandring i et par sko der er for små, der er ny og derfor stive og som har en pasform til en smal kinesisk fod. Så er jeg godt nok ramt. Det gør jeg aldrig mere. Så hellere slæbe rundt på mine gamle syrebasser, og nyde at de ikke strammer og giver dårlig humør.

tirsdag den 25. januar 2011

Min lille købmand om hjørnet !


Ikke langt fra hotellet ligger min "lille" købmand. En butik som er mindre end min stue i Danmark. De har 2 - 5 ting af næsten alting. Og prisen er voldsom i bund. Butikkens indehaver er en ret ung pige, som smiler og siger: "Hello sir" og " What I help you" - Men det er så også det eneste hun kan. For spørg man så efter et eller andet, så trækker hun på skulderen og viser med hænderne at man bare skal lede rundt.





Denne gang skulle jeg have: 4 dåse cola - en nudle box - en is - tandpaste og en medium vaskepulver. Ialt 25 Yuan / 22 DKK.

Et stk. kæledyr - tak !

Folk sælger alting. Jeg kom forbi denne kæledyrs handler. Han havde slået butikken op midt på fortorvet. 9 opvaskebaljer, fyldt med vand dyr. Eksotiske "guldfisk" - Nogle mindre flotte ålefisk og små skildpadder. + et par kaniner i en papkasse. Skulle man have en fisk med hjem, så havde han et brugt plasticbæger, som han lige skyllede i vandet og så ned med fisken. Så måtte men selv balancerer hjem med sit nye kæledyr.

mandag den 24. januar 2011

Elendig køkken !

Så skiftede jeg hotel i China. Jeg skulle til Tianjin for at lave 2.parts audit på en af vore fabrikker. Og jo - jeg ved godt at jeg bad om et hotel nær fabrikken (For at spare tid) - Man standarden på dette Swan lake Hotel er noget bagefter det jeg kom fra i QinHaungDao. Man må nærmest kalde det for meget slidt. Nu har jeg ikke set det i dagslys, og der skulle da også være en rigtig flot sø udenfor hotellet. Men ikke særlig tillokkende i minus 10 grader. Aftensmaden skulle være western inspireret. Kolde pommes frites - et tørt stegt stykke kød og en lunken øl. Heldigvis blev maden spist sammen med et par contractorer, som jeg har med til et par af vore fabrikker, for at lave en aftale omkring waste. Så den ret ringe føde gled ned med en god gang snak. Dejligt med selskab, når man er sådan lidt Palle alene i China.

Vinter fornøjelser !

I den nærliggende park ( Hvor jeg også lægger morgenløbeturen forbi) er der en større sø. Den er her i vinter månederne omdannet til en kæmpe skøjtebane. I midten er der en rigtg opmærket hurtig løber bane. Og der er skam også nogle der både kan løbe stærkt og har alt det rigtige udstyr. Og så er der en masse familien Kina. De har en sjov ting, som ikke bruges i Danmark. En slags stol på meder, som man så skubber sig frem efter med skistave. Det var en hel folke fornøjelse. Flere af disse "stole slæder" var almindelige stole med et par træpind under fødderne.

L´Oreal laver også social arbejde i Kina !

Endnu et firma der ser mulighederne for at udvidde markedet, samtidig med at de lavet lidt Corporate Social Responsibility. L´Oreal har startet en fond for at understøtte fattige studerende fra det indre Kina. Områder der ikke har de store økonomiske mulighed og derfor ikke får deres lyse hoveder sendt på uddannelse i storbyerne langs kysten. DE er endda så smarte at de binder denne støtte op på bestemte salgs event og bestemte produkter. Så de derved får den maximale promotion ud af deres CSR.

Hvad tænker de da på !

Skal man arbejde i højden er det smart at have en sakselift. Men virker den ikke, så kunne det nok være bedre bare at bruge noget andet. Her er et par maler svende ved at male over skiltet. Da liften ikke virker, har de lavet en stige af pinde og slået dem sammen med søm. Sat den op på liften og så bare igang med at male. Bare den mindste form for risiko vurdering ville stoppe et sådan arbejde med det samme. Malingen var for øvrigt også stærkt lugtende, så handsker og eventuel maske kunne også være påkrævet. - - Jeg ved ikke om de er blinde for risikoen, eller om de bare bevist tager chancen. Der er virkelig langt op ad bakke for at lærer kineserne at passe på sig selv. Jeg tror at de mangler bevistheden om at de kan komme til skade - At de kan miste deres førlighed - At de kan miste muligheden for en reel indtægt - Og at de sammenlagt spille hasard med deres tilværelse. Godt nok er der mange kinesere, men derfor behøver man ikke at miste nogen i svinget, når man nu så nemt kunne undgå dette !

søndag den 23. januar 2011

Rejse feber 1

I øjeblikket er der udbrudt en mindre panik i Kina. Alle skal hjem til deres familie til den forestående Spring Festival. / New Year. Og når vi taler Kina er det noget med at flytte omkring ½ milliard mennesker fra A til B. På samme tid er der gået en veritabel sne og is storm over midt Kina, så alle busser og tog er ramt. + at regeringen pludselig har indført nye regler for at forudbestille billetter. ( Max. 5 dage før afgang. ) Det har betydet lange køer foran billetlugerne. Folk der allerede nu tog fri for at komme hjem eller stå i kø foran lugerne. Mange af kineserne har også rigtig langt hjem. Nogle skal rejse 100 af kilometer i tog (Bumletog) - Så de kan godt være afsted i et par dag. Men det er rigtig vigtig, for denne ferie er på ca. 10 dage og det er ofte den eneste mulighed mange har for at se familien bare en gang årlig.

CSR - I kina kan betyde markedsandele !

Kan man gennem sin forretningsprofil sætte noget Corporate Social Responsibility på sit Logo, så tror jeg at det sælger rigtig godt. Og kan man ramme noget der enten er en trendt, eller endnu bedre bliver en trendt, så er man virkelig godt kørende. Pizza Hut i China giver støtte til forskellige små grønne projekter, opfundet af studenter i Kina. Ting som aldrig, eller næste aldrig var kommet ud i den virkelige virkelighed, hvis ikke nogen havde smidt penge og tro efter disse projekter. Over 60 projekter i 2011. Det er helt sikker ikke mange penge for Pizza Hut. Men det giver dem en goodwill mellem Kinas intellektuelle, mellem unge studerende og i den kinesiske administration Så selv om det på forsiden af medaljen ser godt og ansvarlig ud ( Læs:CSR) - Så giver det da også flere kunder i butikken.

lørdag den 22. januar 2011

Kinesisk karaoke !

En rigtig berømt ting i Kina er karaoke. De synger gerne ved alle mulige lejligheder. Selvfølgelig på kinesisk og med kinesisk tekst på skærmen. Man skal nok ikke våge sig op som vesterlænding, da det godt kunne blive noget pinlig. - - - I dag, på vej til og fra dagens svømmetræning, kunne jeg se at der var familie fødselsdag i et af hotellets selskabslokaler. Jeg smug kiggede, da jeg kunne hører Karaoke i salen. Der var dækket flot op med alt i skrig gult - masse af gæster, masse af røg og god stemning..... Og Karaoke sang. Her var både optræden af en ældre herre - to unge piger - en ung mand og en flok børn - På skift. Og jeg må være ærlig. Det lød virkelig grimt ! - Det kan godt være at gæsterne klappede og havde det sjovt. Men jeg tror aldrig at jeg kommer til at nyde den slags optræden. Især ikke med kinesisk musik.

Arla Foods i Kina - Er de "Closer to Nature" !

Jeg vidste godt at Arla Foods havde aktiviteter i Kina. De var ret tæt på mælkepulver skandalen i dette land for år tilbage. Uden det kom så tæt på, at det rigtig gav problemer. Men nu kan jeg så forstå at de også køber frisk frugt i landet og putter i Rynkeby Juice. Det er da betænkeligt. Her tænker jeg ikke så meget på de lokale frugt avlere på Fyn som går glib af en forretning. Sådan er den fri handels betingelser ( En hjørnesten i den frie verden ) - Men jeg tænker om det virkelig lever op til Logoet " Closer to Nature" - Bare distancen må genererer en hel masse forurening. Og fremstilling af æbler i Kina foregår heller ikke på samme miljømæssige vilkør som på Fyn. Det jeg ser omkring mig er nærmest en laden stå til. Og det bliver bestemt ikke bedre, hvis man se på produktionen lidt ude på landet. Som jeg talte med min "kinesiske forbindelse" om. Så er forurening og den manglende stillingtagen / vende det blinde øje til, en tikkende bombe under det Kinesiske samfund. Jeg tror ikke på at Arla Foods har fingeren på pulsen helt ud i dette led af deres leverandører. Jeg tror sagtens at der kunne lægge endnu en skandale på lur, som en Arla fjendsk presse i Danmark ville elske at trykke. Og jeg kan slet ikke se min gamle arbejdsplads kollegaer i marketing og miljøafdelingen være ligeglade med sådanne forhold. (Her kan endda være tale om et pesticid problem) - Så et godt råd til Arla. Få trukket frugt snablen hjem igen. Sæt prisen på en liter Rynkeby op med 10 øre og fortæl så historien om at I er og fortsat vil være ansvarlige på miljøets vegne.

Cykel transport !

Det mest almindelige transportmiddel med små last er nok denne form for cykel. De racer rundt med alverdens gods og mange af dem er med elektrisk fremdrift. - Nogen gange er der endda mennesker med på laddet. Og kører de om aften / natten, så er der ikke lys på. Man skal jo spare på strømmen, så man kan kører lidt længere. Standarden af disse cykler en utrolig lav, så de må gå i stykker næsten regelmæssig. Hvilket de mange cykelværksteder da også tyder på.

fredag den 21. januar 2011

Tiger hunden og Panda katten !

Jeg viste en af mine kinesiske kollegaer billeder at den hårløse hund, men han kunne så vise mig billeder fra en ( som jeg forstod det) Zoologisk have i Gangzhu provinsen. Her har de specialiseret sig i at farve pelsen på hunde og katte, så de kommer til at ligne noget helt andet end det de er. Her en labrador som tiger og en kat som panda bjørn. Her går min grænse godt nok. - Fint nok at man avler diverse mærkelige racer frem af vore kæledyr. Men skal de også farves og tilrettes som noget de ikke er - - Hvad !

Morgenmad på gaden !

Rigtig mange kinesere spiser deres mad på vej til arbejde. Jeg kan se at flere af mine kollegaer kommer gumlende til fabrikken. Der findes også utrolig mange meget små mad butikker over hele byen. - Og butik er nok så meget sagt. Det er, som på billedet, en scooter med et glasbur bagpå. Indeni er der et gasblus, hvor maden bliver lavet og så - Vupti, så er der morgenmad. Ofte er det en slags pandekage, der rulles sammen, hvori der er stegte grønsager og kød + lidt ris. ( Stegte i soja, så de indeholder nærmest ingen fedt overhovedet) Meget frisk og ny lavet. Jeg hører endda kineserne sige at de hellere vil spise fra en gadehandler end fra en restaurant. De mener at her kan de se processen - der er ingen mulighed for at snyde med mad fremstillingen og der kan ikke gemmes varer fra dagen før. Jeg har endnu ikke taget mig sammen til at prøvesmage. Det er jeg simpelhen for bakterie forskrækket til at roe mig ud i.

torsdag den 20. januar 2011

Kinesisk hårløs !

Hold da op ! - I går så jeg en hund på gaden der så voldsom syg ud. Så jeg tog fat i hotel vagten og pegede på hunden. Han smilede dog bare og fik forklaret at det var en kinesisk hund. Det måtte jeg lige tjekke på nettet. En Kinesisk hårløs. En hunderace der er utrolig grim. Som er blevet fremavlet som spisehund (Ingen hår i maden) - Og som en form for "varmedunk" hvis man frys om natten. Igen en kulturel forskel, der er til at få øje på. Hvordan kan man fremavle en hel race til disse formål. Jeg tror heller ikke at racen har mange chancer i Europa. Det er den simpelhen for grim til.

I have a dream !

..... Men den ser mere og mere ud til bare at være en drøm. Personlig syntes jeg faktisk at jeg fortjente at gå på efterløn som 62 - 63 årige Efter at have betalt fuld arbejdsløns skat siden min 17 års fødselsdag - Og aldrig haft en eneste arbejdsløsheds dag. (Syv-ni-tretten) - Så har jeg vel bidraget nok til arbejdsstyrkens opgaver. Nu ser det så noget anderledes ud. Nu skal jeg til at vente til de 65 år. Det vil sige at jeg nemt kan have arbejdet 5 - 8 år mere end den akademiker, som kan gå på pension samtidig med mig. Det kan sgu da ikke være retfærdig. Akademikeren har nok ovenikøbet haft et fysisk nemmere job end mit. - Nu er mit eneste håb for at tage konen med til Italien og få 10 gode år under solen, at der kommer en eller anden overgangsordning. Ellers må jeg konstaterer, at det igen er min generation der skal betale for den selvfede 68 generation, der om nogen har levet livet på nas af alle andre generationer.

onsdag den 19. januar 2011

Skal det - skal det også se flot ud !

I Kina er der en regel om at firmaer skal sende deres medarbejder til et årlig helbredstjek. Det er lovgivning, så der er ikke så meget at diskuterer. Men man skulle alligevel ikke tro at alle overholdt denne lov. For når man så har haft alle igennem, får man tilsendt, ikke bare en bekræftigelse. Nej. Man får et flot diplom, i en ægte lædermappe med silkesnore og "guld forside". Og man får endda også to små udgaver, så Plant Director og HSE manageren kan have beviset stående på kontoret....... Enten så er det hvad jeg vil kalde at Over fejre en ting, der alligevel skulle gøres. Eller også er de ikke helt vant til at virksomheder virkelig overholder loven. Nå........ Nu pynter de da på fabrikken, indtil vi næste år skal igennem samme seance.

Modeller der ikke findes i DK !



Her i Kina kommer bilmodeller ofte til at hedde noget andet end i Europa. Her er en VW Passat - Som lige er kommet til at hedde en Magotan IS TSI - Sådan en model har jeg aldrig set. Og så har næsten alle biler i Kina også et par eller fire kinesiske tegn på bagsmækken. Meget smart - men noget svær at gennemskue, når man ikke kan læse skriften.

tirsdag den 18. januar 2011

En sjov ide - der måske kunne redde liv i DK !

Næste alle kinesiske bybusser ( Som for øvrigt er både gamle - udtjente - overfyldte og meget billige ) Har en højtaler der siger et eller andet på kinesisk, hver gang chaufføren aktiverer blinklyset. Hvad de siger aner jeg ikke. Det kunne såmænd være en reklame. Hvad ved jeg ! - - - MEN det var da en FED IDE til alle lastbiler, når de skulle dreje til højre. At sætte en advarselslyd på blinklyset, når man skulle til venstre. (PAS PÅ JEG DREJER TIL HØJRE) - Det kan ikke koste mange små øre at sætte en sådan dims på ( max. 200 kr) - Og det kunne skabe megen mere opmærksomhed end den mange dip-dip lyde eller skilte som man ser på bilerne. Ideen er helt gratis og bare to - tre sparede højre svingsulykker ville samfundsmæssig nemt kunne betale disse "snakke-dimser". - - Og glem nu Nej hatten: Alle vognmænd har da råd til 200 kr. pr. bil. - Og Nej, den skal kun være på dansk, da chancen for at man rammer en der ikke forstå dansk og derfor alligevel cykler frem er forsvindende lille.

Arbejde i højden er helt normalt !





Igen - Igen så jeg et par håndværkere der bogstaveligt satte deres liv på spil for at udfører er stykke arbejde. De var ved at skifte en air condition i ca. 15 meters højde. Den ene sad på en slags gynge uden anden sikkerhedssnor, og den anden stod bare på platformen med en snor rundt om armen. Utroligt at de tør. Da de havde løsnet hele maskineriet, stod der et par mænd på jorden som sørgede for et frirum på vejen - - - Så kastede de den gamle air condition ud fra 15 meter og den smadrede med et brag ned på jorden. OK - Så kom den da ned. Men der var ikke meget tilbage af maskinen.

mandag den 17. januar 2011

Det gamle udtryk hænger stadig fast !




















Vi kom til at tale om kendskab til hinandens lande. Og hvor meget vi lærte som barn. Det var helt sikker at kineserne vidste hvor Europa var, men at der var mange indivuelle lande og lidt af disse landes historie var ikke kendt. England og Frankrig var eneste lande de kunne sætte navn på. De vidste også at vi var blege og havde lange næser. Selvfølgelig er de blevet klogere og mere vidende i dag. Men tænker jeg tilbage på min barndomsviden om Kina. Så var det hvis også meget begrænset. Kineserne var små og gule (Passer ikke) - De gik ens klædt ( Meget sort tøj - Men nej) - De smilede hele tiden (Hvilket overhovedet ikke er sandt) - Og de boede nøjagtig på den anden side af jorden (Hvilket heller ikke er sandt) - OG SÅ SKULLE JEG PASSE PÅ IKKE AT GRAVE NED TIL KINESERNE, NÅR VI VAR VED STRANDEN !

Ikke megen weekend !

Der er ikke megen forskel på mandag og søndag i byen. Søndag er lige så travl som alle andre dage. Byggepladser arbejder - Alle butikker har åben - Der er stadig trafik kaos fra kl. 7 om morgenen. Man skal lede efter de nuancer der skiller weekend fra hverdag. Set fra min vester lændiges indskrænket synsvinkel er det kun bryllupperne der skiller. Kineserne holder nogle vældige brylluper. Med lange bil korteger, som transporterer brudeparret og alle gæsterne rundt i byen. (Alle i lejede biler - Dyre biler) - Og så skyder de enorme mængder fyrværkeri af. Midt på dagen så man faktisk kun kan hører lyden -Men det er måske også meningen. Godt at der er lidt mere ro i Skodborg og omegn når jeg holder weekend. Det vil godt nok stresse mig voldsomt, hvis ens "day off" skulle være så larmende.

Når vinter træet skal hjælpes lidt !





Jeg lod mig faktisk snyde. Jeg så nogle træer i en park som skinnede helt fantastisk. Nærmest som var de guld belagt. Normalt bliver skoven rigtig flot i efteråret, men denne farve havde jeg aldrig set før. Men jeg var snydt ! - Man havde spray malet nogle grene med glud og derefter sat dem tilbage på træet igen. Og det var ikke bare dette ene træ. Det var måske 50 træer. Fantastisk hvor meget man gør ud af tingene

søndag den 16. januar 2011

En hund efter et godt stykke kød !





For ikke at jeg skulle få hotel kuller og hele weekenden skulle være arbejde, tog jeg en ordentlig gåtur i kulden. Denne gang et helt nyt sted. et par kilometer fra hotellet ligger der et ret stort lokalt marked. Det er rigtig lokalt. beskidt - uhumsk - og ildelugtende. Og de har alverdens forskellige varer. krydderier og frugt / grønt som jeg aldrig har set. Krabber og fisk i udgaver som jeg troede hørte fantasien til - Og kød som fåre nyre - grisetæer - ko øjne - - Og en hel hund ( Se billedet) - Den havde mistet pelsen og var dybfrossen, men havde både ben - hoved - og hale. Jeg hverken købte eller rørte noget på marked, men alligevel fik jeg dårlig mave og måtte blive på hotellet (Tæt på toilettet) resten af dagen.

Kun kloakvand - intet andet !

Det er en helt anderledes kulde i Qinhaungdao end jeg er vant til. De har overhovedet ikke fået nogen regn eller sne de sidste 2 måneder. Så alt er knastørt. Og lægger man så 16 minus grader ned over området, så føles det meget anderledes. Kulden bider meget når det blæser. Men finder men et sted hvor der er læ og solen kan skinne på huden. Så er det slet ikke koldt. Det betyder også at der ikke er glat eller farligt at gå rundt. Kun hvis man har spildt lidt vand eller man har pudset butiksvinduer (Det så jeg et par steder) Så er der mulighed for at skride. Det betyder også at deres kanaler i byen er helt udtørret og uden is. Og det bliver meget tydelig hvad de også lukker ud i disse kanaler. For der flyder lidt noget af sted der ikke engang er frosset. Det både lugter og ser ud som kloakvand. Det er ikke særlig appetitlig - Og kan næste forpeste en helt område.

lørdag den 15. januar 2011

My chinese connection !

"This blog comes in two, so all can read it"
I went out to eat with my chinese connection. I met him on a bus between Beijing and Qinhangdao for a few month ago. We fell well into conversation, and I promise to contact him next time I was in China. And this was today. I have also invited his wife and child. But unfortunately they have got the flue. He chose the food - Beijing Duck with a lot of fine assessories. And we got a good talk. He is a young chinese with a lot of strength in life, but also somewhat confused by the rapid evaluation his country and every day life is going trough. He is a machine engineer with a local shipping company, He has even a small portion of shares in the company. But I can certainly see the property hunting, seen everywhere in China, has taken hold in his picture of the world. And values like: Family - freinds - childen - optimism. The enjoy of being and maybe even something religious to believe, has hard conditions. One will perhaps think that a people with such long and strong culture roots had much to build on. But I feel clearly that they have difficulty link between past and future. I may well be that the last 61 year had cut the band between past and present..... Well, we agreed to meet again next time i go to China. And when my wife go with my in April to China, we will have a big family dinner. Good evening and really worth using time on. Affecting people in a positiv manner and meet them on equal terms is always wonderfull. And I am also leaning a lot.

Min kinesiske forbindelse !

Så var jeg ude at spise med min kinesiske forbindelse. Jeg mødte ham i bussen mellem Beijing og Qinhaungdao for et par måneder siden. Vi faldt godt i snak og jeg lovede at kontakte ham, når jeg igen kom til kina. Det var så i dag. Jeg havde også inviteret hans kone og barn, men de var desværre syge. Han valgte maden - Beijing and med masse af fint tilbehør. Og vi fik en rigtig god snak. Han er en ung kineser, med masse af mod på livet, men også noget forvirret over den rivende udvikling som hans land og hverdag er igennem. Han er maskin ingeniør i et lokalt rederi. Og har endda en lille del aktier i selskabet. Men jeg kan godt se at denne materielle jagt, som ses overalt i Kina, har bidt sig fast i hans billede af verden. Og at værdier som familie - børn - optimisme - glæden ved at være til og måske endda noget religiøs at tro på har svære kår. Man skulle måske tro at et folk med så lange og stærke kulturelle rødder havde meget at bygge på. Men jeg fornemme klart at de har svært ved at finde forbindelsen mellem fortiden og fremtiden. Det kan godt være at de sidste 61 års styre har klippet dette bånd over..... Nå, vi aftalte at mødes igen når jeg kommer til Kina igen, og at når min kone skal med til Kina i april, tager vi en familie kom sammen. Fin aften og virkelig værd at bruge tid på. Det at påvirke mennesker på en positiv måde og møde dem på lige vilkår er altid skønt og jeg bliver skal også klogere. Og en lille sjov kinesisk ting, som jeg ikke skriver i den engelske udgave. Så bad han om at få den overskydende med med hjem til familien, så alle de mange små levninger blev sirlig pakket ned og kom med ned i hans bil. Jeg har set dette mange gange før. Men det er ikke lige dansk kultur.

KFC på kinesisk !

......Er noget helt andet end det man får i Europa. Først kan man sige at KFC har bidt sig fast i Kina. De er rigtig mange steder og de har ingen konkurrence af andre internationale koncept restauranter som Pizza Hut - Burger King eller Mc Donald. Og jeg tror, jeg har fundet ud af hvorfor. Deres kyllingekød appelerer mere til kineserne end det noget tungere oksekøb. KFC portionerne er også overkommelige. Ikke amerikanske King Size. Og så har KFC formået at tilpasse deres menuer til den kinesiske madstil. Menuerne er meget fedt fattige, der er brugt meget soja i stedet for friturefedt og margarine Og de tilbyder også fiske menuer. Jeg købte indbagte kæmperejer. De var indhyldet i en form for strimlet pasta og først kogt i soja og derefter varmet i en ovn. De smagte fantastiske og der var garanteret ikke mange kalorier i disse. Pris for 4 stk. = ca. 5 kr.

fredag den 14. januar 2011

Tehus i flot stil !



Skråt over for hotellet ligger dette flotte te hus. "Tain Te and Bath Club" - Nok ikke lige et sted for os udlændinge. Det ser meget eksklusiv ud, og udenfor holder der store Audi - Store Lexus og nogle amerikanske 4 hjuls trækkere. Men flot ser det ud og der kommer også en noget parfumeret duft fra stedet når man går fordi.

Bil transport på kinesisk !

Jeg bor til daglig ret tæt på Auto Logik i Vamdrup, og kan godt i mit stille sind bande over de langsom kørende bil transporterende lastbiler. Men nu så jeg en der kunne slå dem. Ikke bare i hastighed, men bestemt også i længde og antal biler på laddet. Der var 22 biler i alt. En rigtig kineser transport. Man skal ikke tænke dybere over, hvordan de få de biler ned som står på tværs. Laddet var også en del bredere end de danske 2,55 cm.

Indpakningen var flottere end smagen !

Jeg kunne ikke dy mig for at købe et par æbler, når de nu var pakket så flot ind. Bare det at åbne indpakningen var en oplevelse. Og klistermærket er et sødt billede af to små eventyr dyr. Man kan sige at her er frugt branchen trådt langt ind i oplevelses branchen. De var på ingen måde dyre. Ca. 2 danske kroner stykket. Men smagen var ikke lige eventyrlig. - Skidt pyt ! - Det var en betydelig bedre oplevelse end en 1,5 kg. til 15 kr. Event i Fakta ( Det tager kun 5 minutter, men...... ) Og de æbler smager som heller ikke for eventyrlige.

Shuttlebus har sin egen tid !

Nogle ting må man bare accepterer. Også selv om man ikke lige kan forstå hvad der foregår. Jeg tager normalt fra Beijing Airport med en shuttlebus til Qinhangdao. Ca. 4 timer i bus . til (Skallet 126 RmB /lig 110 kr.) - Denne gang passede det med en kop kaffe ved Starbuck og at jeg så kunne komme med kl. 12.00 afgangen. - Men den flinke billetpige fik forklaret - med arme og ben og et stort smil - At afgangen var aflyst og næste afgang var kl. 13.00 - Men det var vigtig at jeg kom kl. 12.30. - Som sagt så gjort. Og her var oplevelsen igen lidt udenfor forståelsen. Bussen kom k. 12.30. Læssede de ventende passagerer og så kørt vi kl. 12.40. Altså 20 min. for tidlig. Det tror da fa.... at man ikke kan finde ud af deres køreplan. - Men jeg kom frem i hel tilstand.

torsdag den 13. januar 2011

Så bliver det ikke meget større !


Denne gang fløj jeg med verdens største passagerfly. En Airbus A380-800. Det er lidt fantastisk at sidde og følge klargøringen af flyet. Brændstof - kufferter - food service - og en enorm mængde gods (Jeg vidste ikke at et passagerfly tog så meget gods med) - Jeg sad lidt og tænkte over logistikken i al det arbejde der går forud for, at jeg bare sætter mig ind i flyet og bliver serviceret og fløjet den kvarte jord rundt. Det kan man blive helt svimmel over. Ikke nok med at det hele skal klappe til tiden. Sikkerheden skal også være i top og alle skal gerne føle sig som en speciel værdsat gæst i flyet. Og det lykkes faktisk rigtig rigtig godt. At man endda kan blive opgraderet på sit Gold medlemskab af Star Alliance, giver selvfølgelig også en vis tilfredsstillelse.

Kærlighedsforhold til min kuffert !


Det er helt fantastisk som man kommer til at elske sin kuffert. Når man står der ved båndet og venter på at den bliver "spyttet" ud af lufthavnens indre. Man ved at det kan gå galt og den blive væk i transit lufthavnen. Og man kan sagtens forestille sig alle problemerne, hvis det eneste man ejer, er det man står og går i. Godt nok er computeren - arbejdspapirene - brillerne - pas og penge i min lille rygsæk. Men jeg kommer nok hurtig til at savne rene underbukser og mine løbesko...... Nå, kufferten kom også denne gang frem. Og man står og smiler til den, som om det var en person man rigtig havde savnet. At den både er gammel - slidt - rød og med forstærknings bånd, betyder intet. Den er altid et velkomment syn.

onsdag den 12. januar 2011

China calling again !


Så kalde China igen. Denne gang i hele 17 dage i træk. Det er godt at tiden kan fyldes ud med arbejde og opgaver. For man kan godt komme til at savne de hjemmelige omgivelser noget. Heldigvis er det ikke blevet forår endnu. For så ville der både være havearbejde og andre sports aktiviteter der ville trække.... Nå, tiden går jo hurtig, og man kan holde kontakten over mail og telefon med familien. Når jeg kommer hjem skal jeg have skype med billeder op at køre på min pc. Så kan man ligefrem se hvem man taler til. - Jeg prøvede at google lidt kinesisk tegn. På billedet skulle der stå ( Første to tegn lodret = Nils - Næste to lodret = konens navn.)