mandag den 7. november 2011

Intelligent beklædning !

Her er måske noget, der kan revolutionerer mit arbejde med ergonomi og arbejdsmiljø. En T-shirts, der kan måle kropstemperaturen - Hjerteslag og noget omkring mængden af sved, er næsten lige kommet på hylderne. ( Billedet ) Men nu har ny forskning kommet op med en T-Shirt, der kan måle belastningerne på kroppen, ved at måle mønsteret af bevægelser og hvordan de belaster kroppen. Der er kørt nogle forsøg på Lokal Center Vest i Brabrand som ser meget lovende ud.
Basisk set er det en T-shirt, som er tilsluttet en lille sort boks ( Som man kan have i baglommen ) - Den henter information om vinklerne på personens arme - Bevægelsesmønster og hyppighed. Når arbejdsdagen er omme, sluttes den lille boks til en pc, og den viser så med en grafisk "lagkage" - hvor meget man har bevæget sig i det grønne - gule eller røde felt. Samt tidspunkterne for de forskellige målinger.
Her mener jeg at det bliver fantastisk. Den klassiske måde at tænke ergonomi på, har været at indrette arbejdspladsen ergonomisk korrekt og derefter træne og træne og ........ Men vi ved også at folk hurtig falder tilbage til gamle vane eller til der hvor "gærdet" er lavest". (Incl. mig selv ) Og kun en konstant overvågning eller monitorering kan klare problemet helt.
Nu er muligheden nærmest sublim. Man kan med en kombination af de to former for T-shirt skabe en direkte måling af personen - Som personen kan bruge som hans personlige redskab til at blive bedre ergonomisk. Og virksomheden har en mulighed for at indrette arbejdspladsen endnu mere korrekt. ( Det skal ikke ses som en overvågning - Og må aldrig blive brugt således ) - Men tænk lige scenariet: En T-shirt der kunne give et bip, når kollegaen overskred en bestemt rækkeafstand - Der kunne bippe, når et uhensigtsmæssig følt blev udført - Når et vrid i ryggen blev for stort eller når kroppen blev belastet for meget over tid ( Sved og puls ) - Dette stykke intelligente beklædning burde næste være prioritet et, når vi taler ergonomi. Det individuelle kombineret med den langsigtet virkning er det vi har savnet rigtig længe.

Ingen kommentarer: