fredag den 30. juli 2010

Nedlagt fiskersamfund !

Flere steder så vi nedlagte fiskesamfund. Det var IKKE et kønt syn ! De små fiskehuse var halvt faldet sammen og der var skidt og affald alle vegne. Rusten jern og gamle dunke var der rigtig meget af. Her burde de rydde op. Disse hytter lå endda i det område som man havde markeret som fuglereservat. Og et område, hvor man beskyttede både flora og fauna. Her blev de flotte skilte ikke lige fulgt op af handling.



torsdag den 29. juli 2010

Hans Jørgen Bonnichen - Hånden !

Så blev dette års feriebog slugt. Hans Jørgen Bonnichen - Hånden. En bog fuld af vid og menneskeforstand. En bog man godt kan blive klog af, også selv om man ikke altid sympatiserer med hans måder og udsagn. Han har dog vist at hans virke er noget der har virket. Og han har en særdeles lang og flot karrierer. Bogen kan varmt anbefales til alle, der gerne vil have eén på huskeren omkring de begivenheder der udspandt sig fra 1970 - 1990 i medierne. Og få en helt særlig indblik i den måde politi myndighederne så på sagerne.



onsdag den 28. juli 2010

Italiensk is !

Italiens is er som det altid har været. Fantastisk flot sat op. Masse at vælge imellem og lige til at gå til. Eneste forandring er prisen. Da vi startede med at holde ferie i støvlelandet ( mere end 12 år siden ) Var is noget man bare købte i rå mængder. Jeg husker at børnene ofte havde frit valg på alle hylder, da prisen ikke kunne ruinerer nogen. Det er blevet anderledes. I dag er det danske priser. Men alligevel ser det flottere ud, og udvalget er væsentlig bedre end hos os selv. Jeg går målrettet efter deres Lemone og Melone, da de er friske i smagen og ikke virke "fløde tunge". Deres yoghurt is er også meget god. Især når den toppes af en smule frisk frugt.

tirsdag den 27. juli 2010

Flamingoer i Italien !

Det havde jeg ikke lige regnet med ! I de store vådområder som omgav vores feriested var der flokke af flamingoer. I min verden er det en fugl fra Afrika. De var dog noget sky og stod ofte i flokke langt fra de veje som var befærdet. ( Derfor et langskud med kameraet ) Området var dog også fyldt med fikehejre, både hvide og mere dansk grå udgaver. Og en masse andefugle. Tog man sig tid til at studerer vandoverfladen kunne man også se at området myldrede med fisk. Det var dog også et perfekt udklækningssted for myg i alle afskygninger.



mandag den 26. juli 2010

Nyeste skilt - taget på fast gerning

Jeg har en fetich med at skulle have et nyt skilt til have, hvis jeg kan finde en der passer ind. Denne gang fandt jeg et skilt " Diveato de perca" - eller mere mundret dansk ( Fiskeri forbudt ) Den løb jeg så, sammen med knægten på cykel, ud og "lånte". Den skal stå ved min dam i haven, hvor der også er et par andre sjove skilte der lige passede ind. Denne gang bredte trangen til at "låne" et skilt sig dog også til konen og hendes søster. Men det er nok en lidt anden sag ( Mener de da selv )

søndag den 25. juli 2010

Malkning af geder !

Ikke alt er moderne i Italien. Jeg kom forbi en lokal bonde, der sammen med sin hustru var ude og malke gårdens besætning af geder. At de kunne holde øje med hvem der var og ikke var malket, kunne jeg ikke se. Men det gik tjept. Og der kom hurtig mælk i spanden. Hygiejnen skal vi nok ikke bruge tid på, da den var ikke eksisterende. De tog lige en tot græs og tørrede patterne på geden og så bare igang med malkningen. Når spanden var fuld, blev den hældt på en større plastiktønde på deres lille pick-up truck ( Fiat - et eller andet meget gammelt ) - - Men hvad ! De så ud til at kunne leve af arbejdet, så det... !


lørdag den 24. juli 2010

Storhed og forfald !

Italien er fuld af gamle bygninger. Masse af historie og masse af atmosfære. Det oser af fortidens storhed og kulturel berigelse, men i dag er det også visse steder tegn på stort forfald. Mellem meget velholdte huse står bygninger som for længst ville have været revet ned i Danmark. Som billedet viser, var denne bygning nærmest ved at gro en skov ud af alle sprækker. Og der boede stadig mennesker i huset. Sørgelig at man kan sidde på så meget kultur, så meget bevaringværdig historie og så meget "turist værdi" - Og så stadig lade det hele falde fra hinanden. Det må være en form for italiensk logik jeg ikke lige har forstået.


Bor tæt i Italien !

Italienerne bor tæt i deres byer. Det har fuglene også lært. Dette billede af en lille svalefamilie blev taget INDE I EN KØBMANDSFORRETNING i Rosolina Mare. Fuglene havde klumpet sig sammen i en plastikkasse, som normalt er beregnet til frugt. Og deres ekskrementer landede nede i boksen i stedet for på varene i butikken. Den havde nok ikke gået i Danmark, men var da festlig at se i en lokal butik, som ellers var så fyldt af varer at det næsten var en umulighed at komme rundt.


fredag den 23. juli 2010

Elendig vin med fantastisk smag !

Det er sjovt som stemning - omgivelserne og ferie kan influerer på smagen af vin. Hver gang vi er i Italien køber jeg en 5 liters flaske til næsten ingen penge ( 4,65 Euro ) Og får mig også drukket gennem mængden inde de 14 dage er omme. Og hver gang smager det rimeligt, ja, endda nogenlunde godt ( Jysk underdrivelse )...... Men man skal ikke tage det med hjem ! For så forsvinder alle de smagsforstærkere, som jeg nævnte. ( Jeg har prøvet ! ) Så bliver det en billigvin fra nederste skuffe. Lav alkohol procent, bitter og flad i smagen, tendens til hovedpine dagen efter og en flaske som er næsten umulig at hælde af............Den nydes bedst under ferie i støvlelandet, iført sandaler og løs skjorte, siddende på en terressen ved en campinghytte.


torsdag den 22. juli 2010

Smart fundet på !

Ja, nogen gang må man overgive sig til ungdommen og deres brug af moderne teknik. Vi var på bytur i Ravenna, og meget fornuftig, ville jeg købe et kort så vi kunne finde rundt. ( Og finde tilbage til bilen igen ) - - Der var dog ikke nogle særlige gode kort ved den lille kiosk, hvor vi startede og dem der var kostede 8 euro. Jeg stod lidt og overvejede situationen og hvad en gammel soldat så skulle gøre ! Så kom sønnen med kameraet. Tog et billede af den byplan, som hang ved indgangen til bymidten og vupti - så havde vi et gratis kort med det hele. Jeg kiggede på ham og sagde: "Det kunne jeg da også have fundet på !" - - - Men sandheden er nok at den ide overhovedet ikke havde strejfet mig.



onsdag den 21. juli 2010

Miribilandia !

Det er så 3 gang at vi besøger den forlystelsespark på kysten ved Rimini. Mirabilandia. Et rigtig flot sted, med en standard lige så flot som Legoland. Deres vartegn er et enormt pariserhjul, som kan ses flere kilometer væk. Også i år var vi inde og se det lækre - drengerøvsagtige - motorstinkende bilshow. Her bliver der brændt dæk, kørt stærkt og lavet ting med motorcykler og biler man normalt kun ser på film. Noget alle raske drenge burde se i virkeligheden. Og noget af et drømmejob. 4 gange om dagen at fyrer den af som stuntmand. Parken er fuld af store og små forlystelser. Drop fra 35 meter og River rafting fik vi prøvet og deres store Katun ( Rutschebane, hvor man hænger med fødderne ud af maskinen ) fik vi kørt et par gange. ....... Og så selvfølgelig deres helt nye attraktion. Ispeed. En rutschebane, hvor der køres med konstant fart over 100 km timen. Der er en kraftig G kraft og maven sidder nærmest oppe i munden. ( Super sejt ) . Desværre var der også ½ times køer ved mange ting, så det brugt vi også tid på. Sådan et sted går der hurtig 10 - 12 timer.



Væltet vandvogn - uden pant !

Meget skal man se, og dette syn var da et af de specielle. Jeg var ude at cykle på kom forbi denne affaldsbunke fra et færdselsuheld. Selvfølgelig en smule uhyggelig, da der mellem alle flaskerne også lå en bildør og en forrude fra den væltede bil. Men også en værre gang rod. Det lå der alle 14 dage vi var i området. Jeg tror at pant på flasker havde hjulpet på iveren til at rydde op. Men denne foranstaltning er overhovedet ikke kendt i Italien. ( Hvilket også kan ses med de mange plastikflasker, som ligger overalt )


tirsdag den 20. juli 2010

Containere og mælkekasser !

Man ser mange ting, når man løber og cykler rundt i området. Ved en af kanalerne, godt skjult fra alfartsvej, så jeg en Mærsk container. Den agerede oplagshus for et lokalt fiskested. Normalt sælger Mærsk ikke ud af disse, så den er nok ikke kommet der på helt lovlig vis. Det fik mig til at tænke på min tid i Arla. Her var det også ganske normalt at se mælkekasser overalt. Selv om det var helt sikker at mejerierne ikke solgte disse kasser til nogen, var det alligevel alles eje. Og sad som kasser bag på knallerter - som opbevaring i folks garager og som legeklodser i børnehaver.



mandag den 19. juli 2010

Solfangere !

Der er lidt utrolig at komme til et land, hvor man slet ikke ser vindmøller. Også andre former for miljørigtig energi er der langt imellem. Selve Po Deltaet kunne nemt drive et par vandkraftværker, og solen kunne nemt være et stort supplement. Jeg så et par større anlæg, men langfra det man kunne forvente. Og havde man kombineret det med et par møller ( Her der det nemlig sådan at enten skinner solen eller også blæser vinden ) Så kunne man virkelig få noget ud af den enorme ressource der ligger lige for og er både miljøvenlig og fremtidssikret.


søndag den 18. juli 2010

Fladt og stor risiko !

Po Deltaet er virkelig fladt, her er kanaler og floder alle inddæmmet med store volde og meget at landet er lavere end selve floden. Som på billedet, lå flere byer 2 - 3 meter uden normal vandstand. Det er utrolig at de kan holde byerne fri for oversvømmelse Og de må da engang imellem spekulerer på den globale opvarmning, og hvad det kunne betyde for deres samfund, hvis vandet steg et par meter. Man kunne se, at nogle steder havde de nylig forstærket dæmningerne og lavet nye barrierer ved overvandings anlæggene. Men jeg tror ikke at det vil holde en ordentlig smeltevandbølge fra bjergene på den rette side.


lørdag den 17. juli 2010

Italiensk Brenner !

Efter en overnatning i München ( Virkelig fint sted, midt i byen ) Kastede vi igen bilen ud på motorvejen. Sidste etape inden målet gik gennem Østrig og bjergene. Trafikken var meget tæt, men det gav kun meget lidt kø dannelse. Men en hel masse harmonika kørsel. Hvilket jeg mener er meget mere farlig end langsomkørende kø på motorvejen. Og så gav det også en smule problemer med vores bil, da den ene bremseklods i bag hang lidt. Og de mange opbremsninger fra høj fart gav en del varme, så vi måtte ind og køle ned et par gange. Eneste sted der var mega kø var ved enden af Brenner passet, ved den Italienske grænse. Her skulle alle igennem betalingsanlægget til de italienske motorvejsafgift. ca. 20 km lang kø. Og da vi endelig nåede frem ( Ca. 1 times kø ) Så havde de kun 4 ud af 6 mulige sluser åben. Typisk italiensk. Her er det ikke behovet der styre udbuddet, men udbuddet der styre behovet.



fredag den 16. juli 2010

Dårligt varsel !

Så startede ferien. Med det sædvanlige mål, 14 dage i Italien. Denne gang havde vi valgt en campingplads ( Hytte by ) i Po deltaet. Ude ved kysten. Og vi havde taget konens søster med. Vi valgte at kører fra Skodborg meget tidlig, så vi kunne være gennem Elb tunnelen i Hamborg, inden det store morgentrafik. Turen fik dog en lidt voldsom start. Vi havde ikke kørt 10 km, inden jeg så en pindsvin i forlygternes skær. Og BUMP ! - Så ramte jeg den klokkerent. Mærkelig som det gør lidt ondt indeni en selv, når man tager et andet levende væsens liv. Jeg er helt klart blevet meget mere følsom over for sådanne oplevelser. Som barn kunne jeg rende rundt i timevis, med en hjemmelavet bue og pil, jagtende en solsort..... I dag tager jeg gerne et hop til siden når jeg er ude at løbe, hvis der ligger en snegl på stien.


onsdag den 14. juli 2010

Grise TV - Spændende !


Ret sjov indslag i TV avisen. Et par - eller retter fire hængebug svin var løse i et villa kvarter. Der havde været mange klager, men ikke så meget aktion. Nu var de skadesramte haveejere så gået til politiet, som straks rykkede ud med det store våben arsenal. ..... Og skød en enkelt af svinene. De andre var åbenbart blevet væk !! - Det er godt nok blevet agurketider i den danske presse, hvis man bruger små 5 minutter i den bedste sendetid, for at fortælle en sådan historie. ( man kunne næste se parallellen til politiets jagt på rocker - svinene ) Nu bare i villakvarter niveau. Det kunne da være meget mere forfriskende, hvis en TV vært sluttede nyhedsudsendelsen af med at sige: " Det var hvad vi havde af nyheder, vi kunne ikke finde relevant stof nok til at fylde hele sendefladen, så nu viser vi nogle billeder som seerne har indsendt !" - I stedet for minutiøs at få smurt leverpostej ud over hele rugbrøden. Helt ud i alle hjørner.

tirsdag den 13. juli 2010

Indlæringsevnen kan også motioneres !

Tungen lige i munden - Eller koncentration, så dampen står ud af ørene. I dag skulle en kollega sætte mig ind i den svære kunst at generere vores BOR ( Business operationel Report ) For hele HSE området. Der var godt nok mange programmer - mange tal og mange forskellige sider at holde styr på. Det gør ikke indlæringen bedre, at min kollega nærmeste er født med et exel ark i hovedet. Så nogen gang "fes" musen rundt på skærmen og man skulle godt nok have pudset brillerne for at følge med....... Nå, jeg sad stille og roligt ( Bedstefar tempo ) Og legede med systemet bagefter. Og minsandten om jeg ikke også kunne få det til at fungerer. Bob - bob !!! - Indlæringsevnen er ikke helt væk, den er bare i et andet gear end de unge mennesker. Generalprøven kommer til den næste første i måneden. ( Jeg har noteret mig 3 - 4 livliner )

mandag den 12. juli 2010

Nedslående eller bare nedslået !


Op langs alle´en til min virksomhed har der altid groet en del selvsået Lupiner. De breder sig lige så stille og jeg kan da godt se at der efterhånden var mange. Men i år har vores områdeansvarlig bestemt sig for at det skal være slut. Nu har en kæmpe stor græsslåmaskine kørt godt og grundig hen over området. Endda flere gange. Så nu er der en meget veltrimmet græsplæne langs indkørslen. Bevares, det ser da stilet ud. Men jeg savner nu de mange farver og den lidt vilde natur. Så det kan godt være at han kalder det nedstået - Jeg kalder det nedstående !

søndag den 11. juli 2010

Når logisk ikke altid er logisk !


Ja, - Ja - Det er måske fordi man er ved at være gammel, men det er nu noget jeg har gjort hele mit liv. Denne gang havde jeg "gemt" mit GPS løbeur et sikkert sted, så jeg kunne finde det igen. Men det blive ofte så sikker et sted, at jeg ikke selv kan finde det igen. Så denne gang brugte jeg lidt over to dage, hvor jeg vekslede mellem at huske stedet og finde stedet. Men lige meget hjalp det. Og så.......... Ved et tilfælde fandt jeg uret. Stoppet ned i de nye løbestrømper. ( Logisk da jeg gemte uret: Løbur og løbesokker ) Men det var nok ikke lige helt logisk, da jeg skulle finde det igen. Nå... Nu er det kommet frem, så må det hellere forblive fremme. Så det ikke igen bliver gemt et "logisk" sted.

lørdag den 10. juli 2010

Lørdag aften i lorteland !

Nu er det ikke fordi jeg er igang med en vendetta mod landmænd, men denne gang blev jeg sgú noget sur på den lokale farmer. At de har en bestemt rytme i deres planteavl er forståelig, men at den plan ikke kan flyttes en enkelt dag er for mig uforståelig. Den første "rigtig" lørdag sommer aften. - Første lørdag i ferien. - Lige grill vejr og hygge på terrassen til det begynder at blive mørkt. MEN....... Det var så lige den dag den lokale farmer kørte flere tons lort ud på en større mark, der støder lige op til Skodborg syd. Sådan en " idiot" har simpelhen ikke nogen indlevelsesevne. Har ejer ikke forståelsen for andet end ham selv, når han laver et sådan stunt. Og det gavner bestemt ikke forståelsen mellem land og by. Havde han valgt mandag til fredag, havde det været ok. Men alle måtte tilbringe en super lørdag aften indendørs, med lukket vinduer. Jeg havde virkelig lyst til at gå ud i haven og råbe: " Lortespreder", men det havde nok ikke hjulpet. Fyj !

Lærkelund camping !


Vi var inviteret til at besøge et par venner, som havde installeret sig på Lærkelund Camping ved Rinkenæs. Vi havde lært dem at kende på vores ferie til Den Dominikanske Republik først på året. Gensynet var fint og vi fik snakket godt igennem, men campingpladsen var en rigtig flot overraskelse Først var der en god service i receptionen. Og selve pladsen var velholdt og velorganiseret. Stranden var måske lidt kunstig anlagt, men den udfyldte sin funktion. En rigtig familievenlig plads, som jeg godt kan anbefale. Og så er det jo ingen skade til, at den ligger tæt på grænsen / Grænsebutikken. Hvilket vores venner også havde opdaget.

fredag den 9. juli 2010

Fødselsdag og vandpistoler !




Det yngste barnebarn havde fødselsdag, og vi var inviteret til en gang grill og jordbærkage. Ud over de planlagte gaver til fødselaren, fik begge knægtene en vandpistol. Modellen, hvor der var ekstra dunke på ryggen af "skytten". Så der rigtig kunne komme gang i sprøjten. Og - Jo...... Jeg kunne godt se at det var svært kun at skyde på blomsterne eller en pind.... ( Det blev dikteret af moderen )...... Når nu der både gik en hund, en kat, flere voksne og endda en bror der var udstyret med samme våben som én selv ! - Så der røg da også lige et lille sprøjt i retning af de bevægelige mål. Nå, jeg håber de får nogle sjove timer med vand i pistolen. Og lige på dette punkt har legen da udviklet sig. Jeg kan kun huske, at jeg som barn havde en lille gul gennemsigtig pistol. Som skulle have vand ind gennem en lille bitte hul i enden. Og som kun kunne skyde 10 - 15 sprøjt. Så skulle den genlades inde i køkkenet. I dag er det da muligt at lave et massivt angreb. Som seriøs gør "fjenden" total våd.

torsdag den 8. juli 2010

Lidt løs på tråden !

.... Eller alt kommer til den der venter ! Jeg har længe eftersøgt nogle gamle udrangeret telefonpæle til at lave en solid og lidt rustik gynge i haven. Det har nu ikke været helt nemt, selv om jeg syntes at se dem alverdens steder. Eksempelvis så jeg, på et lille husmandssted i Skodborg Skov, at der lå 25 - 30 pæle, nok 8 meter lange. Efter at have løbet forbi dem nogle gange, spurgte jeg ejeren omkring hans samling af pæle. " Jo, min ven, dem fik jeg da de nedlagde telefonledningerne langs vejen i 1980" Sagde han. Jeg spurgte så om det var muligt at købe et par stykker eller tre.... Men nej ! - " Jeg har godt nok ikke lige brugt dem endnu, men de er da rare at have, så jeg sælger ikke af bunken " Sagde han. ( På rigtig meget sønderjysk ! ) Siden har jeg støvet rundt og ladet et ord falde hist og her, og efter 5 måneder har det nu givet bonus Ikke længere væk end 400 meter fra mit hus, ja der havde en lokal pensioneret murermester lige havde 5 pæle liggende. Så nu er jeg i gang. Og den skal blive så solid at selv voksne kan få sig en sving tur.

onsdag den 7. juli 2010

Hjemmehjælp eller selvhjælp !





Jeg ved snart ikke hvad jeg skal tro ? - NU har jeg hørt på ældreplejens hylen og klynken om manglende tid og umulige forhold. Og gruppen har været meget smart, at tage den de ældre medborger som en form for "gidsler" i denne snak........ Og så kommer der nu en hel masse snyd frem. Og bare efter 2 dage, med fokus på København, vrimler det også frem med eksempler fra hele landet. Det kan godt være at det er enkelt eksempler, men at man ikke har styr i egne rækker, inden man går så massivt ud og brokker sig. ( Tænk bare på sloganet " Manglende hænder" ) Det er simpelhen for dårligt. I min verden er de nu røget over i kategori med mange af de danske landmænd, der har mistet troværdigheden over en konstant piven. Uden at de derved er gået sultene i seng. ( Mit råd er: Ryd op i egne rækker. Og kom så igen med et sagligt medspil for at få sektoren på rette spor. Det vil give en fornyet respekt.

tirsdag den 6. juli 2010

Morgenløb !

Det er ren balsam for sjælen at løbe om morgenen. Den sværeste distance er nok fra sengekanten, over løbetøjet og de første 1½ km. Men så bliver det bare godt. I dag havde natten været så varm, at der ikke engang var dug i græsset. Ræven løb midt på vejen, hjorten stod på marken. Og haren var ude med sine killinger. Hverdagens baggrundsstøj er bare helt væk så tidlig. Og når man kommer hjem er bruseren super, morgenmaden smager en smule bedre. Ja, selv den bilist, der kører 60 km, på landevejen er tilgivet. Prøv det. Dagen bliver skøn !

mandag den 5. juli 2010

Nu ser jeg bedre UD !




Mine nye briller havde fået et knæ i stangen som gik over næsen. Elller rettere....Jeg havde stoppet dem i brystlommen og derefter lænt mig ind over et rækværk. De blev så klemte, at de næste kunne kigge om hjørnet. Jeg prøvede at rette dem ud. Men ak ! - Så knækkede de. Nu er man jo ikke handyman for ingenting, så en gang sekund lim skulle nok kunne gøre det. Og det fungerene da også rimeligt i et stykke tid. Så skulle de lige have en klat mere. Men det værste var, når jeg så mig selv i spejlet. Så var jeg rigtig blevet en "bedstefar". Med en lidt tynd hårpragt, skjorte der er knappet næsten helt op, og LIMET BRILLER. ----- Så jeg tog ned til Louis Nielsen og spurgte til prisen på et nyt stel ! Men - Men, der var skam garanti, så vupti, kom jeg igen til at se rimelig ud. Jeg har endda knappet en ekstra knap op i skjorten, så nu er jeg " næsten" 10 år yngre. Tror jeg nok !

lørdag den 3. juli 2010

Så kom sommeren !



Weekend i Hou ved Hals. Sammen med et "gammelt" venne par. Sol, sommer, strand og ægte slappe af dag. Først var vi på shopping på det lokale marked, senere lagde vi os på stranden. Eller lagde og lagde !!!!! Vi skulle jo være lidt aktive, så der var tre kajakker med, som blev flittig benyttet og jeg fik lige svømmet havnen igennem, så der også var trænet den dag. De mest flittige, og nok også strandens meste seje, var de to kite surfere, der ræsede frem og tilbage. Det gad jeg godt lære ! Det må være super at drøne hen over bølgerne, mærke suset og lade vinden gøre arbejdet. Nå, det kommer ned i ide-tasken, som jeg skal have frem når jeg bliver aktiv pensionist. Det er altid godt med et par projekter eller to til senere.

torsdag den 1. juli 2010

Forfærdelig griseri !













Fra min ungdoms tid, har jeg altid forsvaret landbruget, men jeg må indrømme, at jeg langsom er blevet påvirket af alle de sager der efterhånden kommer frem om dette erhverv. - Det er det farligste sted at arbejde i Danmark, når man taler om arbejdsskader - - De forurener vores drikkevand, og er langt bagud med at gøre noget ved problemet. - - De sender dyr med store sår til slagtning, og kan ikke se at de er mere en fabrik end et landbrug. - - De er de højst betale "bistandsmodtager" i Danmark, og alligevel råber de på mere - - De ansætter undelandsk arbejdskraft på betingelser der ligener "hvid slavehandel "....... Ok, vi taler måske om en fraktion i landbruget, der ikke kan opfører sig ordentlig. MEN..... Når man så kommer forbi en sådan opsætning af døde grise, langs en meget befærdet vej i Nagbøl. Ja, så bliver man da ikke mere begejstret for landbruget. Det er SGÙ noget værre svineri !